Coalitie Antillen in gevaar

Vier regeringspartijen van de coalitie op de Antillen eisen het vertrek van Anthony Godett uit het Antilliaanse parlement. Daarmee komt het voortbestaan van de coalitie in gevaar.

Twistpunt is dat Godett, politiek leider van de Antilliaanse regeringspartij Frente Obrero Liberashon (FOL), weigert zijn zetel in het parlement op te geven. De vier partijen eisen dat Godett opstapt, omdat hij vorige maand is veroordeeld wegens fraude.

De Antilliaanse regering steunt nu op 14 van de 22 zetels in de Staten. De FOL heeft er daarvan vijf. Dinsdag eisten de Sabaanse Windward Islands People's Movement (WIPM, 1 zetel) en de Bonaireaanse Union Bonaireano (UPB, 2) dat Godett, broer van premier Mirna Louisa-Godett, opstapt. Gisteren kwamen daar de Partido di Pueblo (PNP, 3 zetels) van Curaçao en de Democratische Partij St. Eustatius (DP Statia, 1 zetel) bij.

Op de Antillen is het gebruik dat partijen van alle vijf eilanden deelnemen aan de coalitie. Maar afgelopen augustus stapte DP Sint Maarten al uit het kabinet, uit onvrede over het regeerakkoord en de rol van de FOL.

De enige van de coalitiepartners die zich nog niet heeft uitgesproken is de Curaçaose vakbondspartij PLKP (Partido Laboral Krusada Popular), die slechts twee zetels heeft. Godett heeft tot maandag de tijd zich te bedenken, want dan vindt er een beraad plaats waarin de coalitie duidelijkheid verwacht.

Godett zegt dat hij er niet over piekert zijn zetel op te geven. ,,Ik ben zondag nog bij acclamatie herkozen tot politiek leider en als fractievoorzitter in de Staten en in de eilandsraad (gemeenteraad Curaçao). Ik ben de grootste leider van de Antillen. Ik ben onschuldig, dat zal ik in hoger beroep aantonen. En er is geen wet die mij gebiedt mijn zetel op te geven.''

,,Er zijn ook nog zoiets als ongeschreven wetten'', reageert PNP-voorzitter Lelia Pieternella-Pieters Kwiers.