Brief en teksten Multatuli gevonden

Uit de nalatenschap van een Gentse kunstschilder zijn een onbekende brief en twee handschriften van de schrijver Multatuli (Eduard Douwes Dekker, 1820-1887) boven water gekomen.

Het gaat om een brief uit 1869 die gericht is aan de toen 23-jarige student Julius Sabbe, en bevat het dringende verzoek om enkele optredens in België te regelen. De handschriften, geschreven in 1874, bevatten enkele van Multatuli's Ideeën. De fragmenten gaan over Woutertje Pieterse en erden in 1877 gepubliceerd in Multatuli's zevende en laatste bundel Ideeën. De documenten werden gevonden door de kleinzoon van de kunstschilder Karel van Lerberghe.

Volgens Philip Vermoortel, honorair bestuurslid van het Multatuligenootschap, is de vondst – de eerste sinds jaren – belangrijk omdat er tot nu toe alleen van de eerste twee bundels Ideeën handschriften waren teruggevonden. ,,En in handschriften kun je interessante door de auteur aangebrachte wijzigingen terugvinden'', aldus Vermoortel.

De brief werpt bovendien een nieuw licht op de optredens van de schrijver in België. Vermoortel: ,,Multatuli richtte zich in 1869 tot Sabbe om optredens in Gent en Antwerpen voor hem te regelen. Tot nu toe namen we aan dat Multatuli's vriend Julius de Geyter die optredens had geregeld. Maar hij had er, nadat Multatuli steeds had afgezegd, kennelijk geen zin meer in.''

Hans van den Bergh, medebezorger van het Volledig Werk van Multatuli, is blij verrast door de vondst van de autografen. ,,Alles wat van Multatuli boven tafel komt is winst.''

De brief en de handschriften zijn door eigenaar Marc van Lerberghe verkocht aan het Multatuli Museum in Amsterdam. Over de hoogte van de aankoopsom willen de partijen geen mededeling doen.