Boete voor producent stierenzaad

Het Arnhemse bedrijf CR Delta, leverancier van fokstierensperma, moet een boete betalen van 2,6 miljoen euro wegens misbruik van zijn machtspositie bij Nederlandse rundveehouders.

Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bekendgemaakt.

Uit onderzoek van de NMa blijkt dat CR Delta een drietal kortingsregelingen heeft aangeboden aan Nederlandse rundveehouders. Boeren werden daardoor te zeer aan het Arnhemse bedrijf gebonden. De concurrentie kreeg zo te weinig toegang tot de markt, aldus de NMa. Deze gang van zaken is in strijd met de Mededingingswet. Bedrijven met een economische machtspositie mogen wel concurreren op basis van prijs, kwaliteit en service, maar ze mogen hun positie niet misbruiken om op een andere manier de concurrentie uit te schakelen.

CR Delta verkoopt via dochteronderneming Holland Genetics jaarlijks 2,2 miljoen rietjes sperma, met een gemiddelde prijs van circa 11 euro per rietje. Het concern bezit daarmee 80 procent van de Nederlandse markt voor fokstierensperma, die een waarde heeft van circa 30 miljoen euro.

CR Delta biedt rundveehouders bijvoorbeeld een korting van 10 procent aan op stierensperma, als ze meedoen aan een testprogramma om nieuwe topstieren te selecteren. Ook krijgen ze een korting van 1 à 2 procent als ze extra veel sperma bestellen. CR Delta gaf ook meteen toe dat het kortingen verstrekt, toen de NMa vorig jaar september zijn verdenking van machtsmisbruik uitsprak. Maar het bedrijf zei er geen kwaad in te zien. ,,We doen het om de klant van dienst te zijn'', aldus een woordvoerder destijds.

Concurrenten reageerden vorig jaar al opgelucht nadat de NMa haar verdenkingen over de praktijken van CR Delta had uitgesproken. ,,Die kortingen zijn nog maar het topje van de ijsberg'', zei directeur Bas Engelen van K.I. Samen, een bedrijf uit Grashoek dat ook stierensperma verkoopt. Maar volgens een woordvoerder van CR Delta grijpen de concurrenten alles aan om het bedrijf in een negatief daglicht te zetten. Concurrenten hadden al eerder klachten bij de NMa ingediend tegen CR Delta. Maar die waren tot op heden allemaal ongeldig verklaard.

Volgens het nu genomen besluit van de NMa moet CR Delta de kortingen binnen twee maanden beëindigen. Gebeurt dat niet, dan moet het bedrijf een dwangsom betalen van 2.500 euro per dag, tot een maximum van 1 miljoen euro.

Of CR Delta in beroep gaat tegen de uitspraak van de NMa, is nog niet duidelijk. Het bedrijf zegt zich op verdere stappen nog nader te beraden.