Big Mac zonder kaas en saus

,,Een Big Mac. Zonder saus graag.'' Een quarter pounder. Maar geen kaas.'' Klanten van 650 McDonald's restaurants in drie Amerikaanse staten hebben sinds maandag de mogelijkheid om vetrijke of suiker bevattende ingrediënten van hun favoriete snack achterwege te laten. Posters en brochures vertellen hun hoe ze het bestaande aanbod aan een eventueel dieet kunnen aanpassen. Van elk ingrediënt wordt vermeld hoeveel vet, koolhydraten en calorieën het bevat.

Met die actie geeft het bedrijf toe aan toenemende druk van regering en consumentengroepen om klanten beter over samenstelling en voedingswaarde van voedsel voor te lichten. De bezorgdheid in de Verenigde Staten over de gevolgen van overgewicht neemt sterk toe. Alleen al in de staat New York zijn 5 miljoen van de 13,9 miljoen volwassen te zwaar. Nog eens 2,8 miljoen mensen zijn ronduit vet. Jaarlijks sterven 300.000 Amerikanen door zwaarlijvigheid.

,,Klanten die een dieet volgen, willen we laten zien hoe ze toch hun geliefde McDonald's producten kunnen blijven eten'', zei verkoopdirecteur Christina Vilella tegen het persbureau AP. Ze vertelde ook dat het programma zich voorlopig beperkt tot de staten New York, New Jersey en Connecticut. ,,Andere regio's vergen een andere aanpak.'' Het programma is ontwikkeld door de bekende Amerikaanse voedingsdeskundige Pam Smit, schrijfster van `Eat Well, Live Well', in samenwerking met McDonald's.

McDonald's won vorig jaar twee processen die consumenten tegen de fastfoodketen hadden aangespannen. Een groep klanten stelde het bedrijf verantwoordelijk voor suikerziekte, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Het concern zou hen onvoldoende over de ongezonde bijeffecten van het voedsel hebben geïnformeerd. Maar rechter Robert Sweet bepaalde dat ze het bedrijf niet de schuld moeten geven als ,,ze hun eetlust bevredigen met een overdaad aan McDonald's producten van superformaat''.

De Amerikaanse regering overweegt om fastfoodketens te verplichten de voedingswaarde van producten te vermelden naast de prijslijst. Daarop zou ook moeten komen staan hoeveel verzadigde en onverzadigde vetten, hoeveel koolhydraten en hoeveel zout het voedsel bevat.

Zo zitten er in een Big Mac 590 kilocalorieën en 34 gram vet. Een grote portie frietjes bevat 540 kilocalorieën en 26 gram vet.