Wouter Bos: `Ik ben laatste kans voor PvdA'

PvdA-leider Wouter Bos ziet zichzelf als ,,de laatste leider'' die de PvdA bij elkaar kan houden. ,,En als het mij niet lukt, lukt het niemand'', aldus Bos vandaag in Het Parool.

De PvdA staat volgens Bos voor haar laatste kans als grote middenpartij te overleven. Als het hem niet lukt om de partij te vernieuwen, zal de partij uit elkaar vallen en zullen de SP aan de ene kant en de VVD aan de andere kant veel kiezers overnemen, zo verwacht Bos.

Hij vindt dat de PvdA de komende jaren zo moet veranderen, dat de partij aantrekkelijk blijft voor achtergestelden, intellectuelen en de middenklasse. ,,Als ik het nú niet goed kan managen, valt die coalitie uit elkaar. Ik vermoed dat ik de laatste leider van de PvdA ben die kan bewijzen dat je al die mensen bijeen kunt houden.'' Dat heeft niet met hém te maken, maar ,,met de urgentie van het moment''.

Bos: ,,Het politieke krachtenveld om ons heen is te sterk geworden. De SP zal dan klaar staan om een thuis te bieden aan degenen die verlangen naar een klassieke sociaal-democratische partij en de VVD zal zich als liberale volkspartij ontfermen over degenen die een sociaal-liberale PvdA nastreven. Het is de laatste kans voor de sociaal-democratie om een brede beweging te blijven.''

Bos vraagt zijn partij om begrip voor de manier waarop partijvoorzitter Ruud Koole en hij proberen de discussie te leiden. ,,Ik hoop dat mensen zien dat er niet geweldig veel alternatieven zijn. Er is geen alternatief voor het leiderschap van Koole en Bos.''