Wandelen met vriendin

De bedenkster van het Pieterpad is deze week overleden. De wandelroute van twee vriendinnen trekt jaarlijks duizenden wandelaars.

De vrouw die het Pieterpad heeft bedacht, Toos Goorhuis-Tjalsma, is maandag op 88-jarige leeftijd in Tilburg overleden. Dat heeft de familie gisteren bekendgemaakt.

Iedere wandelaar in Nederland kent het langeafstandswandelpad dat Pieterburen in Noord-Groningen met de Pietersberg bij Maastricht verbindt. Hoewel het ontbreekt aan kapelletjes of andere gedenkplaatsen voor heiligen, mag dit pad wel de Nederlandse versie van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela heten.

Toos Goorhuis-Tjalsma was gehuwd met een predikant en bestuurslid van de VPRO. Zij zette het pad van bijna 500 kilometer eind jaren zeventig uit, samen met haar vriendin Bertje Jens. De dames waren collega's van elkaar uit de Rekkense inrichtingen. De vriendinnen wandelden ieder jaar één of twee weken, meestal in Duitsland, soms in Frankrijk.

Goorhuis-Tjalsma, die zes kinderen had, kreeg het idee om in Nederland te wandelen. Oorspronkelijk was haar plan van het huis van Bertje Jens, inmiddels 90 jaar, in Groningen naar haar eigen huis in Tilburg te lopen. Gaandeweg ontstond het idee de route te laten aansluiten bij het langeafstandswandelpad Grande Randonnée 5, dat van Maastricht tot Marseille loopt. Goorhuis-Tjalsma bedacht de verbinding Pietersberg-Pieterburen. En de naam voor het pad lag al vast voordat het in kaart was gebracht.

Zij klopte in september 1980 aan bij het Nivon, het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon), om een wandelgids van haar pad uitgegeven te krijgen. Haar vader, een Friese onderwijzer, was werkzaam geweest bij het IvAO (het Instituut voor Arbeidersontwikkeling), de voorloper van het Nivon. Van het Nivon kreeg zij te horen dat haar idee zeer de moeite waard was, maar dat ze pas de helft had gelopen. Voordat een gids kon worden uitgebracht, moest het pad in twee richtingen worden gelopen en beschreven. Blijmoedig hervatte zij de wandeling in omgekeerde richting.

Het kostte de dames vijf jaar om de weg van Pieterburen naar het zuiden van Limburg en omgekeerd uit te zetten. In 1983 verscheen de route voor het eerst in boekvorm.

Jaarlijks lopen ongeveer vijfduizend mensen het Pieterpad. Vele tienduizenden gidsjes zijn inmiddels verkocht.

    • Hans Moll