VS noemen stap van Noord-Korea `bemoedigend'

De Verenigde Staten zijn tevreden over de voorstellen die Noord-Korea heeft gedaan voor hervatting van de onderhandelingen over zijn kernwapenprogramma. Noord-Korea heeft een ,,positieve'' stap gezet, zo reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA maakte gisteren bekend dat gelijktijdige stappen tot toenadering tussen de VS en Noord-Korea nodig zijn om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Terwijl Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten voor militair én vreedzaam gebruik stillegt, zouden de VS alle politieke, economische en militaire sancties moeten opheffen, Noord-Korea van energie voorzien en het land verwijderen van de lijst van landen die terrorisme steunen.

Minister Powell zei nu te hopen op een snelle hervatting van het zogeheten zeslandenoverleg tussen Noord-Korea, China, Rusland, Japan, Zuid-Korea en de VS over de situatie op het schiereiland. Op Chinees initiatief heeft dit overleg in augustus één maal plaats gehad, echter zonder concrete resultaat en zonder vaststelling van een datum voor voortzetting. Volgens Powell is de laatste Noord-Koreaanse uitspraak echter ,,bemoedigend''.

Noord-Korea heeft recentelijk een reeks initiatieven tot toenadering genomen. Zo arriveerde gisteren op Noord-Koreaanse uitnodiging een Amerikaanse delegatie in Noord-Korea voor inspectie van een nucleair complex waar Noord-Korea plutonium zou produceren.

In Tokio werd vandaag bekend dat Noord-Korea parlementslid Takeo Hiranuma heeft uitgenodigd voor een bezoek aan Pyongyang. Hiranuma is leider van een groep parlementsleden die steun geeft aan Japanners die in het verleden door Noord-Korea zijn ontvoerd en wier familie nog altijd in Noord-Korea verblijft. Deze kwestie verhindert momenteel elke toenadering tussen Japan en Noord-Korea. In december deden Noord-Koreanen een voorstel tot oplossing tijdens een informele ontmoeting in Peking met een aantal Japanse parlementariërs.

Tegelijkertijd publiceren Noord-Koreaanse media echter felle uithalen naar de VS. Op dezelfde dag dat persbureau KCNA de onderhandelingspositie bekend maakte, publiceerde het tevens een aanval op de VS omdat ze de kernwapenkwestie bewust hadden gecreëerd om een ,,excuus te hebben voor het uitlokken van een nieuwe oorlog''. De VS zouden met dat doel ook de groeiende samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea frustreren. Ook aan het adres van Japan werden artikelen van uiteenlopende strekking gewijd.