Vinterbergs mislukte film

It's All About Love, de nieuwe film van de Deen Thomas Vinterberg, is een inmiddels internationaal erkende mislukking door de internationaal erkende succesregisseur van Festen. De opvolger van die filmhuishit van 1997 is geweigerd voor het filmfestival van Cannes en in thuisland Denemarken trok hij krap 50.000 bezoekers (Festen 350.000).

Eerst lijkt het nog niet zo slecht. Vinterberg geeft de nabije toekomst van 2021 zo'n broeierige klamheid dat je echt gaat geloven in de naderende apocalyps die wordt voorspeld. Mensen die op de roltrap ineens sterven zonder dat de omstanders er acht op willen slaan, wonderlijke klimatologische fenomenen – het is vreemd genoeg om inderdaad in de toekomst te liggen en vertrouwd genoeg om toch realistisch te zijn.

Maar het gaat mis zodra de hoofdrolspelers op elkaar moeten inwerken. Joaquin Phoenix en Claire Danes spelen een pasgescheiden stel. Zij is een wereldberoemd kunstschaatsster, hij zoekt haar op in een onbestemde grote stad – dat is meestal al geen goed teken: dan weet je dat ze wel veel geld hadden voor hippe locaties, maar eigenlijk geen idee van wat ze er nu eens mee zullen doen.

Zij vraagt hem wanhopig om hulp, ze wordt kennelijk voortdurend in de gaten gehouden; haar entourage houdt het midden tussen een familie en een gangsterbende. Er is iets geheimzinnigs aan de hand waarmee alleen hij haar kan helpen. Wat zich daarna aan plot ontvouwt, is oervervelend en quasi-diep, en wat zich aan liefde tussen Phoenix en Danes moet voltrekken, blijft even kil als de ijsvloer of de sneeuwvlakte waar zich de twee climaxen van de film afspelen. It's All About Love is niet zomaar mislukt, maar is werkelijk ten onder gegaan aan zijn eigen pretenties en het symbool ervan is Sean Penn, de lievelings-Amerikaan voor Europeanen, die letterlijk in permanente staat van onthechtheid als filmbroer van Phoenix de ene na de andere holle frase uitspreekt. Soms worden zijn woorden als voice-over gebruikt, alsof Vinterberg koste wat kost afscheid wilde nemen van zijn faam als Dogme-regisseur.

Nu moeten we heel erg hopen dat Vinterberg niet al te zeer onder zijn mislukking blijft lijden. Dat zou zonde zijn, want wat hij eerder maakte is veel te goed om hem hiermee voorgoed af te serveren.

It's All About Love. Regie: Thomas Vinterberg. Met: Joaquin Phoenix, Claire Danes, Sean Penn. In: Cinecenter, Amsterdam; Lumen, Delft; Springhaver, Utrecht.

    • Bas Blokker