Verschillende contacten tussen Israël en Libië

Enkele Israëlische parlementariërs en ex-chefs van inlichtingendiensten hebben een ontmoeting gehad met een zoon van de Libische leider Moammar Gaddafi, Seif al-Islam.

Dat heeft een van de parlementariërs, Ephraim Sneh van de oppositionele Arbeidspartij, vandaag tegenover de Israëlische krant Ha'aretz bevestigd. Het is niet duidelijk wanneer en waar de ontmoeting precies plaatshad. De andere parlementariër is Ilan Shalgi van de regerende Shinuipartij. Sneh zei dat de Libische leider mogelijk zover zal gaan diplomatieke relaties met Israël aan te knopen. ,,Mijn indruk was dat Gaddafi een strategisch besluit heeft genomen, en hij is geen man van kleine stappen'', aldus Sneh, zelf ex-generaal en ex-onderminister van Defensie.

De opzienbarende bekendmaking volgt op Gaddafi's bekendmaking van vorige maand dat hij afstand doet van zijn massavernietigingswapens. Eerder had hij zich in een dergelijke ommekeer van de Arabische wereld afgekeerd en Afrika omarmd. De laatste paar jaar richt hij zich echter toenemend op het Westen.

De Israëlische televisie meldde gisteren dat een vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken twee weken geleden in Parijs een Libische vertegenwoordiger heeft gesproken om de mogelijkheden af te tasten voor een diplomatieke dialoog. De Koeweitse krant A-Siyasa meldde dat er vrijdag in Wenen ook een dergelijke ontmoeting heeft plaatsgehad. Volgens A-Siyasa zal een hoge Israëlische delegatie naar verwachting op korte termijn Libië bezoeken om de basis te leggen voor een vredesakkoord.

Ha'aretz schreef dat het bureau van premier Sharon op de hoogte is gesteld van de contacten, maar dat hoge functionarissen daar de zaak niet serieus nemen. Aan de andere kant verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom vorige week dat als Libië ,,terugkeert naar de familieschoot der naties en ontwapent, Israël een dialoog niet uitsluit''. Een woordvoerder van zijn ministerie verklaarde vandaag dat ,,Israël elke poging verwelkomt om diplomatieke betrekkingen te vestigen en geen enkele gelegenenheid uit de weg zal gaan om zover te komen''.

Volgens Arabische persberichten heeft Gaddafi zich bereid verklaard om (ex-)Libische joden wier bezit is geconfisqueerd, te compenseren.