Verdachte moord Anna Lindh bekent

De hoofdverdachte van de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh heeft bekend. Volgens zijn advocaat, die dat vanmorgen bekendmaakte, had de man geen politiek motief.

Op 24 september vorig jaar – twee weken na de moord – was de 25-jarige Mijailo Mijailovic aangehouden. Hij had steeds ontkend de moordenaar te zijn. Maar gisteren bekende de Zweed van Joegoslavische afkomst tijdens een ondervraging door de politie.

Volgens officier van justitie Agneta Blidberg zal het proces, dat ongeveer zes dagen had zullen duren, dankzij de bekentenis sneller verlopen omdat er minder getuigen hoeven te worden gehoord. Ze verwacht dat Mijailovic over enkele dagen officeel in staat van beschuldiging zal worden gesteld en dat het proces mogelijk al op 19 januari kan beginnen. Dat hangt alleen nog af van een eventueel psychiatrisch onderzoek.

De moord op de zeer populaire 46-jarige Lindh, op het hoogtepunt van een campagne voor een referendum over Zweedse toetreding tot de euro, schokte de Zweden diep. Velen zagen in haar de toekomstige premier van Zweden. De regering besloot het referendum gewoon te laten doorgaan. Hoewel Lindh een groot voorstander van toetreding was, wees de Zweedse bevolking overgang van de kroon naar de euro af.

De politie begon na de moord onmiddellijk een grootscheeps onderzoek. Het trauma van de nooit opgeloste moord op premier Olof Palme in 1986, niet ver van de plaats waar Lindh werd gedood, speelde daarbij een grote rol. Ook Lindh liep onbewaakt in het centrum van Stockholm. Ze was aan het winkelen met een vriendin toen de dader haar met drie messteken om het leven bracht.

De kritiek op de politie groeide al na een paar dagen toen ondanks veel bewijsmateriaal niet meteen iemand werd opgepakt. De politie beschikte over het DNA van de vermoedelijke dader op kledingstukken en het moordwapen, die beide op de plek van het misdrijf werden gevonden. Ook bestaat er een opname van de dader door een videocamera in het warenhuis waar de moord werd gepleegd. En getuigen hadden iemand uit het warenhuis zien vluchten.

Een 35-jarige man die aanvankelijk werd gearresteerd moest een paar dagen later worden vrijgelaten omdat hij niets met de moord te maken bleek te hebben.

Uiteindelijk werd Mijailovic twee weken na de moord zonder geweld gearresteerd. Zweedse kranten meldden dat de man geestelijk gestoord zou zijn. Hij bleek een strafblad te hebben, hij was onder andere veroordeeld voor verboden wapenbezit, openlijke geweldpleging en bedreiging. Zijn DNA was op het moordwapen gevonden en hij vertoonde grote gelijkenis met de man op de videobeelden.

De Zweedse krant Aftonbladet schreef na zijn aanhouding dat de verdachte woedend was geweest omdat Lindh in 1999 de NAVO-bombardementen op Servië had gesteund. De krant sprak met een anonieme vriend die Mijailovic een ,,patriot'' noemde en zei dat hij destijds ,,erg [was] aangedaan, toen Lindh had gezegd dat het juist was om Servië te bombarderen''.