Tonna noemt ABN in zaak-Parmalat

Fausto Tonna, ex-financieel directeur van Parmalat, heeft de officier van justitie van Parma gisteren een beeld geschetst van de relaties tussen Parmalat en de betrokken banken. Behalve een groot aantal Italiaanse en internationale banken heeft hij daarbij volgens de Italiaanse kranten la Repubblica en Corriere della Sera ook ABN Amro genoemd.

Volgens onderzoekers van justitie is nu de vraag welke banken op de hoogte waren van de financiële toestand bij Parmalat, welke rol ze hebben gespeeld en of ze de krach al eerder zagen aankomen. Bij Parmalat is voor 8 miljard euro aan geld verdwenen.

In de praktijk komt het er op neer dat alle banken die relaties hebben gehad met Parmalat, in het onderzoek zullen worden betrokken, zo meldt de Corriere della Sera. Behalve ABN Amro, dat als laatste in de rij wordt genoemd, zijn dat Capitalia, San Paolo, Monte dei Paschi, Intesa, Unicredito, JP Morgan, Citicorp, Bank of America, Banco Santander, Deutsche Bank en BNL. ,,We kijken niet alleen naar de obligaties die zijn geplaatst, maar naar alle financiële bewegingen'', aldus justitie.

ABN Amro heeft eerder bevestigd dat Parmalat een klant van de bank is en dat zij voor een beperkt bedrag kredieten heeft uitstaan bij het Italiaanse bedrijf, een zogeheten ,,beperkte exposure''. De bank heeft nooit deel uitgemaakt van bankensyndicaten die via obligatieleningen geld ophaalden.