Toename aantal drugskoeriers op Bonaire

Bonaire kampt met een forse toename van het aantal drugskoeriers. Uit de jaarcijfers van het parket op het Antilliaanse eiland blijkt dat het openbaar ministerie (OM) er vorig jaar 225 drugszaken te verwerken kreeg, 64 procent van het totaal aantal strafzaken. In 2002 ging het nog om 131 zaken, (49 procent van het totaal), terwijl er in 2000 en 2001 gemiddeld 30 drugszaken per jaar (19 procent) waren. Het OM waarschuwde begin vorig jaar al voor een drastische stijging van het aantal drugszaken. Mede doordat het aantal KLM-vluchten tussen Bonaire en Amsterdam steeg van zeven naar veertien per week. Officier van justitie E. Wesselius op Bonaire zegt dat bolletjesslikkers nog steeds de grootste groep vormen onder de drugssmokkelaars. ,,Maar de smokkel van drugs in bagage, schoenen en kleding neemt wel toe. Er is een verschuiving gaande. Bonaire heeft geen bodyscan waarmee verdachte personen hun onschuld kunnen aantonen, maar in geval van twijfel kunnen mensen een urinetest ondergaan. Volgens Wesselius kan dat op Bonaire, omdat het om slechts enkele personen per vlucht gaat.