Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van het Leidse politiekorps dat net als de korpsen in Rotterdam en Amsterdam prestatiegerichter en klantvriendelijker moet worden. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de fototentoonstelling van de slachtoffers van de brand drie jaar geleden in Volendam, die morgen in het cultuurcentrum de Melkweg in Amsterdam wordt geopend. Ned.3, 22.18-22.53u.

DOCUMENTAIRE

Singles. Eerste aflevering van een dertiendelige Canadese serie over het leven van alleenstaanden. Jacob, Ryan, Lisa en Carrie zijn enkele van de elf alleenstaanden die in deze serie worden gevolgd. Hun zoektocht naar liefde staat centraal. Ned.3, 20.03-20.35u.

Black ambition. Eerste deel van een 4-delige serie waarin negen van de 84 zwarte studenten aan Cambridge Univerity worden gevolgd in hun laatste jaar. BBC2, 20.30-21.00u.

Op avontuur. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.05-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Vinger aan de Pols: Leven met een autist. Gesprekken over autisme met patiënten en deskundigen. Ook aanwezig Kees Momma die geen raad weet met de prikkels die op hem afkomen, maar een genie is in tekenen, schrijven en schilderen. Ned.2, 19.53-20.40u.

Krachtstroom. In deze aflevering met bekende Nederlanders over hun ambities en drijfveren zanger Marco Borsato en staatssecretaris van Financiën Joop Wijn. Ned.1, 23.07-23.40u.

MUZIEK

NPS klassiek: For birth or death. Tv-bewerking van twee `canticles' van de componist Benjamin Britten door regisseur Pierre Audi, directeur van De Nederlandse Opera. In Abraham and Isaac klinkt de wanhoop van een vader die zijn zoon offeren moet en in The Journey of the Magi zoeken drie zwervers het geluk. Ned.3, 23.32-0.28u.

FILM

.Stakeout (John Badham, 1987, VS). Gewiekste kruising tussen thriller en komedie. Richard Dreyfuss speelt mooi-verward een rechercheur die samen met Emilio Estevez dag en nacht een gangsterliefje moet bespioneren. Hij wordt verliefd en zoekt incognito toenadering. Veronica, 20.30-22.40u.

.Gone with the Wind (Victor Fleming, 1939, VS). In het eerste deel van deze grootse klassieker draait het om de ineenstorting van het Oude Zuiden ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog, totdat Scarlett O'Hara op de puinhopen van haar landgoed zweert dat ze nooit meer honger zal lijden. In het tweede deel maakt zij die belofte waar, door te liegen, te bedriegen en te stelen om haar materialistische doelen te verwezenlijken. Veel indruk maakt ook de aftakeling van haar relatie met Rhett Butler (Clark Gable). Net5, 20.30-0.35u.

Trial and Error (Jonathan Lynn, 1997, VS). Michael Richards (Cosmo Kramer in Seinfeld) speelt een acteur die de plaats inneemt van advocaat Jeff Daniels, zijn beste vriend die een oplichter had moeten verdedigen maar wegens overmatig drankgebruik verstek liet gaan. Regisseur Lynn (My Cousin Vinny) castte in zijn komedie ook nieuwkomer Charlize Theron. Ned.2, 20.40-22.20u.

.Magnolia (Paul T. Anderson, 1999, VS). Symfonisch vormgegeven ensemblefilm waarin de wegen van een dozijn verlossing zoekende personages elkaar kruisen toont Anderson als grootmeester in het regisseren van acteurs, zoals John C. Reilly, Philip Seymour Hoffman en Tom Cruise in een glansrol als goeroe die via de media zijn macho-filosofie verkoopt onder de slogan `Verleid en vernietig!'. Canvas, 21.00-0.05.

Tremors 2: Aftershocks (S.S. Wilson, 1995, VS). Vervolg op komische griezelfilm over reusachtige aardwormen. BBC1, 0.35-2.15u.

Shall We Dance? (Masayuki Suo, 1996, Japan). Succesvolle feel good movie over vreugdeloze boekhouder die zich ontpopt als ballroomdanser, en verslaafd raakt aan zijn opwindende dubbelleven. Aansporing tot nonconformisme. Morgen, BBC2, 11.30-13.15u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met journalist en sportcommentator Hugo Camps van wie vijftig interviews uit Elsevier gebundeld zijn in het boek In de ogen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van café-eigenaar Jefta de Heer in Kerkdriel vertelt schrijver Kees 't Hart over schrijven en stijl. Verder praat Ger Lodewick van de stichting Orgaandonatie over de ethische vragen rondom de plicht tot orgaandonatie. 747AM, 21.02-23.00u.