Steun voor plan dialoog Kashmir

In de hele wereld is enthousiast gereageerd op de aankondiging, gisteren, dat India en Pakistan een ,,alomvattende'' dialoog gaan beginnen, inclusief het zoeken naar een oplossing voor hun slepende conflict over de omstreden regio Kashmir.

Maar ook wordt gewaarschuwd voor al te hoog gespannen verwachtingen over een snel vergelijk over de kwestie-Kashmir. Enkele militante organisaties in de regio zelf, die streven naar onafhankelijkheid, zeggen te vrezen dat Pakistan verraad zal plegen aan de Kashmiri en zal instemmen met een permanente deling van de regio langs de huidige bestandslijn.

Het plan voor een alomvattende dialoog, die in februari van start zal gaan, werd gisteren bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring van de Pakistaanse president Pervez Musharraf en de Indiase premier Atal Behari Vajpayee. Die werd opgesteld na hun gesprek van maandag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en bekrachtigd in een telefoongesprek, gisteren.

De leiders ontmoetten elkaar tweeëneenhalf jaar geleden voor het laatst in het Indiase Agra, maar die top mislukte toen op het laatste moment. Daarna verslechterden de betrekkingen zeer snel.

Op een persconferentie zei president Musharraf gisteren dat ,,geschiedenis is geschreven'' en dat het besluit tot een dialoog een overwinning betekent voor de ,,gematigde'' krachten in India en Pakistan. Hij zei Pakistan oprecht wil streven naar normalisering van de relaties met India. Daartoe behoren het versterken van economische samenwerking, bestrijding van terreur en drugshandel en het verruimen van de reismogelijkheden voor burgers uit beide landen.

Maar het meest netelige punt van de agenda betreft de kwestie Kashmir. In de gezamenlijke verklaring belooft Musharraf niet toe te staan dat er vanaf grondgebied onder Pakistaanse controle (dus inclusief het Pakistaans deel van Kashmir) op enigerlei wijze steun wordt gegeven aan terrorisme (in India's Kashmir en in India zelf).

Ook verschillende partijen in Kashmir juichen de komende dialoog toe, maar militante groeperingen vrezen dat ze buitenspel komen te staan en dat hun ambitie van een onafhankelijke staat of aansluiting bij Pakistan ondergeschikt wordt gemaakt aan een akkoord met India. Ook in eigen land zal Musharraf vanuit moslimextremistische hoek onder vuur komen te liggen, nu hij de indruk wekt de Pakistaanse aanspraken op Kashmir te willen opgeven in ruil voor duurzame vrede met India. Vorige maand werden twee aanslagen op hem gepleegd.

VN-topman Kofi Annan noemde de aankondiging van een nieuwe dialoog ,,geweldig nieuws''. ,,Ik loof de twee leiders voor de stap die zij hebben gezet.'' Soortgelijke reactie kwamen onder andere uit de Verenigde Staten, de Europese Unie en Azië. Premier Khaleda Zia van Bangladesh (dat zich in 1971 van Pakistan afscheidde) zei dat de regionale conferentie in Islamabad waarop India en Pakistan hun besluit bekendmaakten, een waterscheiding markeert op weg naar versterking van Zuid-Aziatische samenwerking.