`Red Ken' is terug bij Labour

Ken Livingstone, burgemeester van Londen, is teruggekeerd in de Labour-partij. `Red Ken' werd in 2000 voor vijf jaar geschorst omdat hij zich tegen de wil van de partijtop kandidaat stelde voor het Londense burgemeesterschap. Premier Tony Blair voorspelde destijds dat Livingstone ,,een ramp'' zou worden voor de hoofdstad.

Gisteren erkende de premier dat zijn rampscenario niet is uitgekomen. ,,Ik denk dat ik zo eerlijk moet zijn om toe te geven dat mijn voorspelling onjuist is gebleken'', zei Blair.

Livingstone's burgemeesterschap is een succes. Vooral de invoering van een aanvankelijk omstreden systeem om de verkeersdrukte in het centrum op te lossen via tolpoorten heeft goed gewerkt. Ook de criminaliteitsbestrijding heeft resultaat.

De beëindiging van Livingstone's schorsing is ongetwijfeld ingegeven door zijn succes. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen in Londen en Labour heeft geen kandidaat die de zittende burgemeester zou kunnen verslaan.

Voorafgaand aan zijn terugkeer in de partij heeft een commissie uitgebreid met de als zeer links bekendstaande Livingstone gesproken om te zien of hij de partijstandpunten steunt. Op ten minste één punt blijft Livingstone het beleid van Blair afwijzen. Hij is tegen de gedeeltelijke privatisering van de Londense metro.