Peking wil voor vier staatsbanken buitenlands geld

China nodigt buitenlandse investeerders uit te investeren in de grootste vier staatsbanken van het land. Dat heeft Liu Mingkang, voorzitter van de commissie die het bankwezen in China reguleert, vandaag verklaard in de Chinese media. De overheid wil ,,vooral buitenlandse bedrijven binnenhalen als strategische investeerders''.

Het bericht komt een dag na de mededeling dat China 45 miljard dollar (35,3 miljard euro) heeft gestoken in twee grote staatsbanken, de Bank of China en de China Construction Bank. Het geld is bedoeld om een deel van de slechte leningen van beide banken te saneren, om zo op den duur een internationale beursgang mogelijk te maken. De twee andere grote banken, de Industrial and Commercial Bank of China en de Agricultural Bank of China, komen nog niet in aanmerking voor een beursgang, maar kunnen nu ook als staatsbanken buitenlands kapitaal aantrekken.

China heeft zich bij de onderhandelingen over toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001 verplicht zijn financiële markten uiterlijk in 2006 voor internationale concurrentie open te stellen. Het land hoopt met het aantrekken van buitenlandse investeerders niet alleen op geld, maar ook op een werkelijk commercieel management van de banken.

De Chinese staatsbanken zijn berucht om hun hoge aantal slechte leningen. Dat aantal bedraagt volgens sommige buitenlandse experts meer dan 40 procent. Het Chinese kader van de banken wordt vaak onder druk gezet door lokale overheden om leningen te verstrekken aan ondernemingen en projecten waarvan al bij het verstrekken van de lening duidelijk is dat ze nooit zullen worden terugbetaald.

China is de laatste tijd zeer succesvol geweest in het aantrekken van buitenlands kapitaal voor lang niet altijd goed renderende staatsondernemingen. Daarbij wordt in elk geval op papier het meest gezonde deel van de onderneming `geprivatiseerd', en voor dat geprivatiseerde deel wordt dan een internationale beursgang geregeld.

Toen in december vorig jaar de aandelen van China Life, China's grootste levensverzekeraar, voor het eerst in New York werden verhandeld, steeg hun waarde meteen bijna 30 procent boven hun prijs bij eerste uitgave. De beursgang van China Life was met 3 miljard dollar een van de grootste die vorig jaar in de wereld plaatsvond.