Naakt breien met oude vrouwen

Oude vrouwen schijnen in de pornografie allang een erkende categorie te zijn. Nu de mainstream nog. Vrouwen van tegen de zestig kom je niet vaak tegen in de bioscoop en naakte vrouwen van tegen de zestig al helemaal niet.

In Calendar Girls zijn er opeens twaalf van, en je kunt ze naakt plantjes water zien geven, naakt appels zien persen, naakt taartjes zien verkopen. Deze zeer Britse film is de vrouwelijke tegenhanger van The Full Monty uit 1997, met het verschil dat dit verhaal waargebeurd is. In 1999 poseerden twaalf leden van een lokale vrouwenvereniging in Yorkshire naakt voor hun jaarlijkse kalender, die doorgaans aan jam of landschapjes gewijd was. De dames staken de draak met zichzelf om geld in te zamelen voor een ziekenhuis. Dat hun kalender een groot internationaal succes zou worden, was niet voorzien.

Nu is het ook nog eens een film, die een aardige poging doet om net zo tuttig en ontwapenend te zijn als het verhaal zelf. Het helpt wel dat de belangrijkste dames gespeeld worden door Helen Mirren en Julie Walters. Ze zien er geweldig sappig uit.

Calendar Girls. Regie: Nigel Cole. Met: Helen Mirren, Julie Walters. In: 43 bioscopen.