Muziek op 59 cm³

Het apparaatje heeft met 5,08 bij 9,14 bij 1,27 centimeter vrijwel de afmetingen van een creditcard en kan duizend liedjes opslaan. Steve Jobs, bestuursvoorzitter van Apple, presenteerde gisteren op een vakbeurs de nieuwste versie van iPod, een soort walkman voor digitale muziek, zoals mp3-bestanden.

De iPod mini is vanaf volgende maand in de VS te koop voor 249 dollar (195 euro). De iPod mini is de nieuwste versie van Apple's iPod. Het Amerikaanse elektronicaconcern heeft in de afgelopen jaren verschillende varianten van deze muziekspeler op de markt gebracht, in prijs variërend van 299 tot 499 dollar. Enkele modellen kunnen tot 10.000 muzieknummers opslaan en afspelen.

De iPod mini is weliswaar veel handzamer dan zijn voorgangers, maar het kan ook veel minder muziek kwijt. De harde schijf van de mini is 4 gigabyte (Gb) groot, oudere modellen hebben een schijfruimte van 15 tot 40 GB. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar heeft Apple 730.000 iPods verkocht in Amerika. Dit is bijna eenderde van het totaal aantal verkochte draagbare digitale-muziekspelers in Amerika.

De nieuwste iPod is 50 dollar goedkoper dan de andere modellen. Analisten voorspelden echter dat Apple een muziekspeler zou introduceren voor slechts 100 dollar. Er zijn in de Verenigde Staten overigens ook spelers te koop voor minder dan 200 dollar. Maar op deze toestellen, van de merken Creative, Dell en Rio, kunnen veel minder opnames worden opgeslagen.