Inspectie wil onderzoek `leerlingdocent'

Het ministerie van Onderwijs heeft de Inspectie van het Onderwijs opdracht gegeven tot onderzoek naar het project waarbij leerlingen les geven op het Revius Lyceum in Doorn. Het reageert daarmee op uitvoerige publiciteit hierover, eerder deze week. ,,Met begeleiding van onderbouwleerlingen door bovenbouwleerlingen is niks mis, maar leerlingen zijn geen docenten'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

De Inspectie wil een gesprek met rector Joost Kentson van het Revius om duidelijk te verkrijgen hoe de verantwoordelijkheid geregeld is. ,,Het is niet de bedoeling dat bovenbouwleerlingen stelselmatig solo lesgeven. Leerlingen zijn niet bevoegd les te geven en mogen niet zelfstandig voor de klas gezet worden. Er moet een docent bij zijn in de klas'', aldus een woordvoerder. De Inspectie van het Onderwijs kan niet zeggen of er regels overtreden worden op het Revius Lyceum.

,,De leerlingen zijn geen docenten en zullen het ook niet worden'', reageert rector Joost Kentson. ,,Ze kunnen lessen overnemen van zieke docenten, opdrachten geven en bespreken. Aan nieuwe hoofdstukken zullen ze niet beginnen.''

Hij benadrukt dat de leerlingen onder begeleiding staan van een coach. ,,De docent blijft verantwoordelijk. Bij verzuim van docenten kunnen we leerlingen naar huis sturen of een bovenbouwleerling inzetten. Wat weegt het zwaarst?''

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is positief over het project, maar keurt het ook af dat leerlingen solo voor de klas staan. ,,Ze zijn daarvoor onbevoegd en onbekwaam. In Nederland laat geen mens zijn kies trekken door een tandartsassistent'', zegt woordvoerder Marc Mathies. ,,Waarom zou je dan wel een leerling alleen voor de klas zetten? Als je een Pabo-leerling alleen voor de klas zet, heb je, als er iets misgaat, bovendien een probleem met de verzekering.''

Hij vindt ook dat ,,leerlingen van 15 of 17 jaar voor de klas zetten een uitholling van het docentenvak'' is. ,,Bovenbouwleerlingen kunnen assisteren, niet vervangen'', vindt de AOb.

    • David Haakman