`Ik ben te veel generalist om hier altijd te blijven'

Na haar studie klassieke talen werd Regine Reincke uitgeefassistente. Een promotie of het leraarschap zag ze niet zitten.

Ze is ,,heel bang'' geweest om na haar studie klassieke talen werkloos te worden. Om die reden deed Regine Reincke een paar maanden voor haar afstuderen een cursus arbeidsmarktoriëntatie, verdiepte ze zich in loopbaanbladen en sprak ze met vrienden die een baan hadden. Ze had ook al plannen om haar bijbaan als secretaresse bij een bank na haar studie voorlopig voort te zetten. Het bleek niet nodig: op 22 mei 2002 behaalde Reincke haar bul, op 1 juni kon ze aan de slag als bureauredacteur en uitgeefassistente op de afdeling Religion & Social Sciences bij uitgeverij Koninklijke Brill N.V. in Leiden.

De toekomst speelde geen rol toen Regine Reincke (25) voor een studie klassieke talen in Leiden koos. ,,Ik ben oude talen gaan studeren omdat ik er goed in was en het leuk vond. Ik heb verder niet nagedacht wat ik er later mee zou kunnen gaan doen.'' Ze is daar heel stellig in. ,,Je gaat niet naar de universiteit om een vak te leren, maar om te studeren. Ik vind het heel positief dat de universiteit probeert om studenten bewust te maken van loopbaanmogelijkheden en praktijkgericht onderwijs geeft, maar dat mag niet leiden tot inflatie van je studie.''

Pas tegen het einde van haar studie begon Reincke te denken aan mogelijke werkkringen. ,,Het was me duidelijk geworden dat ik niet per se in mijn eigen vakgebied hoefde te werken. Ik deed als student veel organisatorisch werk, onder meer bij Collegium Musicum, en dat vond ik ook leuk. Veel classici promoveren, omdat het veelal mensen zijn die echt voor hun stúdie kiezen en niet voor een dikke baan. Maar een promotie viel af, omdat onderzoek doen heel zwaar is. Zeker bij letteren doe je dat heel vaak in je eentje. Zo'n long and lonely run zag ik mezelf niet maken. Ik werk liever in een team.''

Veel van haar jaargenoten zijn in het onderwijs terechtgekomen. Zelf deed Reincke ook een predoctorale stage op een middelbare school. ,,Het leek me aanvankelijk niets, maar het bleek heel leuk. Ik kwam erachter dat het leraarschap een onderschat vak is. Maar ik voelde niet genoeg liefde voor het onderwijs om voor de klas te gaan staan. Ik vond mezelf nog te jong. Als jonge twintiger krijg je toch een behoorlijke verantwoordelijkheid voor pakweg dertig pubers.''

Ze belandde bij Brill dankzij freelance werk dat ze tijdens haar studie voor de uitgeverij had gedaan. ,,Drukproeven controleren enzo.'' Drie dagen nadat ze haar scriptie had afgerond, stuurde ze een mailtje naar Brill of er nog een klus was en of ze toevallig iemand voor vast nodig hadden. ,,Er bleek een baan vacant. Ik ben op gesprek geweest en werd aangenomen.''

Het ergert Reincke dat er in Nederland vaak ,,badinerend'' wordt gedaan over de carrièrekansen van letterenstudenten. ,,Neem Groot-Brittannië. Daar is het heel normaal om als classicus bij een bank te gaan werken. Het wil er bij mij niet in dat een bedrijfseconoom of natuurkundige geschikter is voor de arbeidsmarkt dan een classicus omdat hij of zij iets anders heeft gestudeerd. Het gaat er om wat iemand tijdens zijn studie heeft gedaan, of je bereid bent te leren en hoe je je hersens gebruikt.''

Voorlopig ziet Reincke haar toekomst bij de uitgeverij. ,,Hier zijn nog voldoende ontwikkelingsmogelijkheden.'' Behalve de afdeling Religion & Social Sciences heeft Brill onder meer een sector Geschiedenis en Internationaal Publiek Recht. Ze verwacht niet dat ze haar pensioen haalt bij haar eerste werkgever. ,,Ik ben te veel een generalist om een blijver te zijn.''

Na anderhalf jaar bij Brill probeert ze wel ,,in kaart te brengen wat ik nog wil in mijn loopbaan. Al hoeft daar weinig van terecht te komen.'' Zo zou ze best een paar jaar in het buitenland willen werken. ,,Ik heb namelijk nooit in het buitenland gestudeerd.''

Maar Reincke ziet meer mogelijkheden. ,,Ik zou het leuk vinden om mensen met een raar doctoraal te begeleiden om hun positie op de arbeidsmarkt te verstevigen.'' Gevraagd en ongevraagd haar mening geven over maatschappelijke vraagstukken lijkt Reincke ook leuk. ,,In beide gevallen appelleer je aan het denkvermogen van mensen. In het eerste geval bijvoorbeeld als headhunter aan dat van werkgevers, in het tweede geval als columnist aan dat van lezers. Maar daar ben ik nu nog te jong voor. Maar volgens sommigen ben ik kritisch en die eigenschap kun je dan maar beter nuttig gebruiken.''

Dit is een wekelijkse rubriek over mensen die vooruitkijken naar of terugblikken op hun loopbaan.