Hollandse jongen droomt zich groter dan James Dean

Je kunt in de film niet zien dat hij veel acteertalent heeft, maar in 1997 denkt Christiaan Röllich uit Amsterdam in elk geval dat het genoeg is om af te reizen naar Hollywood om er Bigger Than James Dean te worden. Vlak tevoren had hij Frank Krom ontmoet, van een castingbureau, en die zag in deze vrolijke polderjongen met zijn Hollywooddroom een verhaal.

Krom volgt Christiaan met een camera in de laatste weken voor diens vertrek en een paar jaar later zoekt hij hem weer op in Hollywood om te zien wat hij ervan terechtbracht. Christiaan wordt overdag afgewezen bij audities en deelt 's avonds foldertjes uit om van te leven.

Het is een niet zo heel gedenkwaardige documentaire geworden over een niet zo heel gedenkwaardige jongen die de grote sprong waagt en hard op de aarde wordt teruggezet. Onder meer door de vice-president van het modellenbureau die meteen doorhad dat Christiaan niet voor het grote werk in aanmerking kwam. ,,Er zijn veel mensen met dromen, maar weinig met talent.''

Voor Frank Krom eindigt het verhaal als Christiaan, inmiddels getrouwd, een nieuwe droom formuleert, over een strandtentje in Hawaii. En wij weer denken: als dat maar goed gaat.

Bigger Than James Dean. Regie: Frank Krom. In: 14 Docuzone-bioscopen