Halliburton blijft aan Irak leveren

De Amerikaanse onderneming Halliburton levert nog altijd brandstof via Koeweit aan de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Ondanks een lopend onderzoek van het Pentagon naar de handelwijze van het bedrijf, blijkt een daartoe bevoegde hoge functionaris van de landmacht toestemming te hebben gegeven om de leveranties te laten doorgaan.

Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse landmacht gezegd in reactie op een bericht in The Wall Street Journal. Volgens hem is het noodzakelijk dat de onderneming de leveranties voortzet bij het huidige gebrek aan andere leveranciers.

Het leveringscontract met Halliburton is omstreden omdat het voormalige bedrijf van vice-president Dick Cheney de Amerikaanse overheid voor miljoenen zou hebben getild door te dure brandstof te importeren. Halliburton ontkent alle aantijgingen. De toestemming om te blijven leveren is de facto een erkenning van de landmacht dat er niets aan de hand is.

Eind december werd bekend dat de coördinatie van de brandstofleveringen voor Irak door de Amerikaanse strijdkrachten voortaan zelf ter hand wordt genomen. De leidende rol die Halliburton hier had, werd daarmee afgenomen. Ondanks de toestemming die Halliburton nu heeft om brandstof te blijven leveren, zet het Pentagon het onderzoek naar de vermeende fraude wel gewoon door. Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is.

De Amerikaanse bouwonderneming Bechtel heeft opnieuw een lucratief contract in Irak in de wacht gesleept. Bechtel mag onder meer enkele elektriciteitscentrales, scholen, overheidsgebouwen en vliegvelden repareren in het door oorlog getroffen land.