Gelukkig Nieuwjaar!

Gelukkig Nieuwjaar wensen? Vanaf vandaag, de dag na Driekoningen, hoort het eigenlijk niet meer. En wie geen zin heeft in nieuwjaarszoenen geeft alleen een hand: u bent baas over uw eigen kusgedrag.

Tot wanneer wens je elkaar Gelukkig Nieuwjaar? Móet je eigenlijk de `Beste Wensen' uitdelen? En hoe hoor je te reageren? Mompel je iets als `Insgelijks' of `Hetzelfde' of herhaal je de wens en zeg je ferm: `Gelukkig Nieuwjaar!' Een volgende niet onbelangrijke vraag is: Moet je daarbij ook zoenen? En zo ja, één, twee of drie keer? Het lijkt allemaal erg onbenullig, maar voor veel mensen zijn dit prangende vragen. Sommigen vinden het rituele heen-en-weer-gewens zelfs zo lastig, dat ze het ontvluchten door de eerste dagen van het nieuwe jaar snipperdagen op te nemen.

Wat de eerste vraag betreft: men mag elkaar tot 7 januari, tot vandaag dus, Gelukkig Nieuwjaar wensen. De reden is dat met de dag van gisteren, Driekoningen – als 13de dag vanaf Kerstmis ook Dertiendag genaamd – traditioneel de Kerst- en nieuwjaarstijd wordt afgesloten. De kerstboom gaat de deur uit, de versiering wordt opgeborgen, de nieuwjaarskaarten worden van de schoorsteen gehaald en het elkaar een heerlijk, prettig, gezond, enzovoort jaar wensen mag ophouden. Met het versturen van nieuwjaarskaarten moet het nu trouwens ook afgelopen zijn. Daarom geldt het speciale port van slechts 29 eurocent vanaf vandaag niet meer.

Maar daarmee zijn we er niet, want de komende weken worden nog heel wat nieuwjaarsrecepties gehouden, met de daarbijbehorende wensen. Hoelang mag dat doorgaan? Tot 17 à 20 januari. Rond die tijd, in de derde week van januari, houden de koningin en de voorzitter van de Tweede Kamer hun officiële nieuwjaarsontvangsten. Daarna is het echt basta! met de `beste wensen'.

Wat en hoe men anderen een goed nieuw jaar toewenst mag iedereen zelf bepalen. `Gelukkig Nieuwjaar' is natuurlijk de meest gebruikelijke en dus meest neutrale wens. Gelovigen zeggen liever `Gezegend' of `Zalig Nieuwjaar'. Vooral katholieken gebruiken graag het woord zalig, in de zin van zedelijk gelukkig. Maar een Vrolijk, Tof, Liefdevol of Gezond Nieuwjaar kan net zo goed gewenst worden. Reageren met `Insgelijks' of `Hetzelfde' ten slotte kan ook.

En dan nu: de nieuwjaarszoen. Die blijkt ook voor grote onzekerheid te zorgen zoals ik dezer dagen herhaaldelijk merkte. Zo kreeg ik de volgende vraag: ,,Ik, vrouw, heb geen zin om iedereen te zoenen op de nieuwjaarsreceptie van mijn bedrijf. Of moet dat?'' Het antwoord is simpel: neen, dat moet helemaal niet. Wees baas over uw eigen zoengedrag.

Natuurlijk wordt er op zo'n ontvangst heel wat afgezoend. Velen vinden het aardig om collega's een goed jaar te wensen en dit te bezegelen met een zoen. Maar niet iedereen is daarvan gediend. Er zijn genoeg verhalen van mensen die bij deze gelegenheid hun kans grijpen en een begeerde collega eens flink zoenen, soms zelfs brutaal vol op de mond. Daar komt bij dat een vrouw tweemaal zo veel zoent als een man: zij zoent mannen én vrouwen, hij doorgaans alleen vrouwen. Als er veel collega's zijn kan het een heel gesmak worden, zozeer dat het routinematig en daarmee onpersoonlijk wordt.

Dit geldt te meer als men elkaar drie zoenen geeft. Dan gaat het zo van smak-smak-smak in de lucht, zonder direct contact. Daarbij stoten velen ook nog eens een geluid uit dat klinkt als `Mmmwwwuhhh'. Let maar op hoe vaak dat gebeurt. Als u geen zin heeft in drie van zulke tamelijk vrijblijvende luchtkussen, geef er dan gewoon één of hoogstens twee. Dat is meer dan genoeg. Uit eigen ervaring weet ik dat veel mensen een gloeiende hekel hebben aan de terreur van de drievoudige zoen. Maar ze durven er niet mee op te houden, `want dat staat zo onaardig'. Onzin – laten we elkaar van deze dwang verlossen.

Dan is er nog een zoenprobleem: begint men rechts of links? Als mensen hier verschillend over denken, botsen hun hoofden, zoals vaak te merken is. Begin daarom altijd rechts, net zoals u ook uw rechterhand uitsteekt.

Ten slotte: als u niet wilt zoenen, doe dat dan ook niet. Steek nadrukkelijk uw hand uit. U zult ervaren dat uw hartelijke handdruk, waarbij u de ander recht in de ogen kijkt, een stuk persoonlijker en intiemer is dan al dat gesmak om u heen.