Ex-rebellen na drie maanden terug in regering Ivoorkust

De ex-rebellen in Ivoorkust hebben na ruim drie maanden een einde gemaakt aan hun boycot van de nationale overgangsregering. Zes van hun negen vertegenwoordigers namen gisteren voor het eerst sinds september deel aan een zitting van het kabinet. Hun leider, Guillaume Soro, was nog afwezig maar hij heeft beloofd om deze week als minister van Communicatie ook weer terug te keren. Daarmee komt een einde aan een impasse in het vredesproces dat moet leiden tot ontwapening, hereniging van het land en verkiezingen volgend jaar.

De ex-rebellen hadden zich teruggetrokken uit de regering omdat president Laurent Gbagbo zich niet zou houden aan het vredesakkoord dat bijna een jaar geleden in Frankrijk werd gesloten. Ze zeiden dat de werkelijke macht nog steeds berustte bij de president, niet bij het kabinet. Ook beschuldigden ze het staatshoofd van discriminatie van noorderlingen en buitenlanders, voornamelijk moslims.

Ondanks de afwezigheid van de ex-rebellen heeft de regering de laatste maanden twee wetten aangenomen die een einde moeten maken aan de vermeende discriminatie. De regels die het buitenlanders bemoeilijkt om in Ivoorkust grond te bezitten, zouden worden versoepeld. Presidentskandidaten zouden voortaan niet zowel vader als moeder maar slechts een ouder hoeven te hebben die in Ivoorkust geboren is. In het verleden is die voorwaarde herhaaldelijk gebruikt om te voorkomen dat de noordelijke islamitische oppositieleider Alassane Ouattara zou meedoen aan de verkiezingen. Het toenemend gebruik in de politiek van de term ivoirite, echte Ivoriaan, heeft sinds de tweede helft van de jaren negentig veel verdeeldheid gezaaid.

Maar vlak voor de terugkeer van de ex-rebellen heeft president Gbagbo laten weten dat hij die wetswijzigingen niet zonder meer overneemt. Hij wil ze in een referendum voorleggen aan het volk. Tegelijkertijd zou de bevolking zich moeten uitspreken over de vraag of aan de drie miljoen buitenlanders die al langer in Ivoorkust leven het staatsburgerschap moet worden toegekend.

De crisis in Ivoorkust begon in september 2002 met een mislukte staatsgreep waarna het land in tweeën werd gespleten. In juli van het afgelopen jaar werd de oorlog formeel voorbij verklaard maar het land is nog altijd verdeeld.