Eetvoorspelling 2004

Ook dit jaar in allerlei dagbladen en tijdschriften voorspellingen, overpeinzingen, psychologische opmerkingen en nieuweklerenvandekeizergesnater over wat er in 2004 gegeten gaat worden. Trendwatcher Li Edelkoort zag het licht al vér voor kerst 2003 en meende dat wij de kerstboom ludiek met oud papier zouden versieren. Voor 2004 voorspelt zij (economische teruggang etc.) dat we voor koken weer tijd vrijmaken. Het wordt soep en suddervlees eten aan een robuuste grote houten tafel. Hergebruik van oude spullen. Een lege plastic afwasfles wordt vaasje. Onverwacht bij elkaar komen en wijn en warme chocola drinken.

De horeca-verwachtingen luiden als volgt: we gaan vanwege economie etc. minder uit eten. Willen geen uitgebreide beschrijving van gerechten op de kaart, wel iets beleven, geamuseerd worden. Kijken naar wokken bijvoorbeeld. Het gaat om de sfeer, om fooding (nieuw woord gemaakt van food en feeling). Kaviaar, truffels, saffraan, room in hoofdgerechten en Londen zijn uit. Parijs en ijs zijn in. Kookboekenauteur Nigel Slater, ten onrechte minder beroemd dan Jamie O., voorspelt de terugkeer van klassieke gerechten zoals een steak met Béarnaise saus. Weg met tonijnfilet. Vlees is in. Ingrediënten worden zorgvuldig uitgekozen. Zijn keuken 2004: Vietnamees en klassiek Europees. Gerecht van de dag: Wiener schnitzel. Trend: zelfgemaakte cake, mierikswortel, pies, doughnuts, table d'hôte in restaurants, ouderwetse zoete dingen, sushi, soepen zonder room, minder maar beter eten. Kortom: in 2004 veel nostalgie in de pan. Een recept voor een voedzame soep van knolselderij. Snijd de schoongemaakte spruitjes in vieren. Snijd de geschilde knolselderij in blokjes. Snipper de gepelde uien. Fruit de ui en de knoflook uit de knijper in de olijfolie in een soeppan zacht en glazig. Voeg de bouillon toe en kook hierin de knolselderij in ongeveer 20 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer of andere machine. Kook de spruitjes in deze soep in ongeveer 5 minuten beetgaar. Schep de soep in kommen of diepe borden. Strooi er een beetje blauwe kaas op.

Morgen: Witte bonen.