Dramaserie over leven Annie M.G.

Leven en werken van Annie M.G. Schmidt worden het onderwerp van een grote dramaserie, die volgend jaar in opdracht van VARA en NPS wordt gemaakt. De reeks is gebaseerd op Anna, de biografie die Annejet van der Zijl in 2002 publiceerde over de schrijfster. Tamara Bos en Mieke de Jong schrijven de scenario's voor zeven à acht afleveringen van vijftig minuten. Het Stimuleringsfonds heeft inmiddels een ontwikkelingssubsidie aan het project toegekend.

Nog voordat het boek was verschenen, heeft producent Addy Voorsmit van het filmbedrijf Riba een optie op de filmrechten genomen. ,,Mij is verteld dat het de bedoeling is een Singing Detective-achtige serie te maken, waarin leven en werk van Annie Schmidt worden vermengd', zegt Annejet van der Zijl. ,,En dat spreekt mij wel aan.'

Het project komt voort uit het nieuwe beleid van VARA, NPS en VPRO, die hebben afgesproken de komende jaren gezamenlijk een aantal grote dramaseries te produceren voor Nederland 3. Het eerste wordt Waltz, een door Frank Ketelaar geschreven serie over een moderne circusfamilie. Anna zal op zijn vroegst in 2006 worden uitgezonden.

De serie staat los van het toneelstuk Annie M.G., de dochter van de dominee van Ton Vorstenbosch, dat dit seizoen op tournee is. Wel behoort Marisa van Eyle, die daarin de schrijfster tijdens haar laatste levensjaren speelt, tot de kandidaten voor de titelrol. ,,Maar wij laten Annie Schmidt in verschillende fasen van haar leven zien', aldus Voorsmit, ,,en dus zullen er verschillende Annies op verschillende leeftijden in voorkomen.'

Tamara Bos schreef eerder de scripts voor de Annie Schmidt-verfilmingen van Otje en Minoes, die door haar vader Burny Bos werden geproduceerd. Ook is ze de scenariste van Pluk van de petteflet, waarvoor de opnamen dit voorjaar beginnen. Scenariste Mieke de Jong won vorig jaar de Lira-prijs voor haar script voor de tv-film Ochtendzwemmers.

Gerectificeerd

Waltz

Het artikel Dramaserie over leven Annie M.G. (7 januari, pagina 9) meldt dat de dramaserie Waltz van NPS, VARA en VPRO wordt geschreven door Frank Ketelaar. Het scenario is echter van Robert Alberdingk Thijm.