Deel coalitie Antillen eist vertrek Godett

Een van de coalitiepartijen in de Antilliaanse regering wil de steun aan het kabinet intrekken als Anthony Godett niet terugtreedt uit de politiek. Godett werd in december wegens corruptie veroordeeld.

Regeringspartij WIPM (Windward Islands People Movement) vindt dat Godett zijn zetel in het Antilliaanse parlement na zijn veroordeling niet kan aanhouden. Dat verklaarde Ray Hassel, parlementslid voor WIPM, gistermiddag.

Godett bekleedt zijn zetel in de Antilliaanse Staten voor arbeiderspartij FOL (Frente Obrero Liberashon). Zijn zus Mirna Godett is premier.

Aanstaande maandag vindt een coalitieberaad plaats en dan moet de FOL aangeven of Godett aan de eis gehoor geeft of niet. Het coalitieberaad is al twee weken geleden aangevraagd door de Bonaireaanse coalitiepartij UPB (Union Patriotiko Bonaireano) van partijleider Ramoncito Booi. Ook zijn partij wil dat Godett als Statenlid aftreedt. ,,Als dat niet gebeurt, moet ik mijn conclusie trekken.''

De coalitie beschikt over 14 van de 22 Statenzetels. De WIPM (1 zetel), de DP Statia (1 zetel) en de UPB (2 zetels) kunnen gezamenlijk de regering laten vallen als Godett niet aan hun eis voldoet. Als dat gebeurt, mag er wat Booi betreft een herschikking van de coalitie plaatsvinden. ,,Ik zit niet te wachten op nieuwe verkiezingen''. Een zakenkabinet zou dan het gat tot de geplande verkiezingen in 2005 kunnen dichten.

Ook de leider van oppositiepartij PAR, E. Eys, liet gisteren weten dat hij vindt dat Godett moet opstappen. De partij vindt dat er een wet moet komen die het veroordeelde politici verbiedt nog bestuurlijk actief te zijn. Dat zei Eys gisteren in het RTL Nieuws.

De kans dat de wegens corruptie tot twaalf maanden cel veroordeelde Godett zijn parlementszetel opgeeft is niet groot. ,,Ik blijf tot 2012 aan de macht'', verklaarde hij vorige week geprikkeld in reactie op de druk van oppositie, bedrijfsleven en vakbonden om zijn partijleiderschap op te geven. Maandag ging zowel hijzelf als het openbaar ministerie in beroep tegen zijn vonnis.

Minister Donner (Justitie) en Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) zijn momenteel op de Antillen. Zij voeren overleg met de Antilliaanse minister van Justitie B. Komproe en de Arubaanse minister van Justitie R. Croes. Vandaag vergaderen zij over meer samenwerking tussen de drie landen op het gebied van de rechtshandhaving. Ook wordt er een protocol over armoedebestrijding ondertekend.