De handen van God

Programmamaker Michiel van Erp is bekend van zijn empathische serie Lang leve... en de documentaire Op handen gedragen over de uitvaart van prins Claus. In de serie Lang leve... portretteerde hij zonder pretenties het dagelijkse leven van onder anderen freefighters, burgemeesters, oude mannen die nog bij hun moeder wonen, begrafenisondernemers en verzetshelden. De maker verloochent zich niet in de nieuwe 8-delige serie Op avontuur, want in de eerste aflevering ervan, die vanavond wordt uitgezonden, gaat hij op dezelfde voet verder. Met dit verschil dat hij zelf prominent in beeld verschijnt. In het persbericht over de nieuwe serie zegt hij dat hij in tegenstelling tot zijn eerdere werk gekozen heeft voor ,,een meer directe, meer onvoorspelbare vorm van televisiemaken''. Avontuur dus.

Daarvoor gaat hij de hele wereld over. Niets is te dol. Zo reist hij in komende afleveringen met een groepje mannen mee naar de Filippijnen om er een `droomvrouw' te kopen, naar Amerika om er achter te komen of hij heteroseksueel kan worden, trekt een aantal dagen met de wegens mishandeling veroordeelde bokser Regilio Tuur op en gaat op bezoek bij mensen die contact hebben met kabouters.

Vanavond volgt hij een groep van veertig door ziekte en tegenslag aangeslagen gelovigen naar Lagos in Nigeria om daar door gebedsgenezer T.B. Joshua bevrijd en genezen te worden. Het `avontuur' dat hij beleeft laat enkele curieuze opnamen van in trance geraakte volgelingen zien tijdens duivelsuitdrijvingen en het ontlasten van `giftige' stoffen uit het lichaam. De Nederlandse vrouw moet de man in haar lichaam wegsturen en zich weer als vrouw openstellen, de homoseksueel zijn schuld belijden en een echtpaar met relatieproblemen hun huwelijk redden.

Samen met de Nederlandse groep brengt Van Erp een week door in de zwaar bewaakte compound van de profeet Joshua die met `de handen van God' iedere zondag duizenden Afrikanen van aids, kanker en andere ernstige kwalen geneest. Op een geheel onverwacht moment krijgt Van Erp van de gebedsgenezer ook nog een snel in het voorbijgaan een hand waar hij heel verrukt over is. Terug in Nederland zit het door `God aangeraakte' echtpaar met huwelijksproblemen in de wittebroodsweken en is de `mannelijke' vrouw, echt vrouw geworden. Wonderlijk!

Op avontuur: De profeet, VARA, Ned.3, 21.05-22.00u.