De dieven die geen klappen kregen

Vijf zaken stonden gistermiddag gepland voor de Amsterdamse politierechter. Allemaal winkeldiefstallen – een blikje bier, een entrecote, een kalkoen. Allemaal gepleegd in dezelfde Albert Heijn in de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam, de winkel waarvan de eigenaars vorig jaar het recht in eigen hand namen, en zelf achter de winkeldieven aangingen. Daar vielen harde klappen bij. Voor Justitie was dat reden om de eigenaren te vervolgen, omdat de man werd geslagen toen hij al op de grond lag en zijn mes had weggegooid. Prins Bernhard vergoelijkte de klappen, en betaalde de boete van 300 euro.

Het stelen is niet opgehouden. De winkeldieven die gisteren terechtstonden kregen géén klappen, maar zouden volgens de juiste juridische procedures worden gestraft. Alleen, geen van de verdachten kwam in de rechtzaal opdagen.

En dus ging het als volgt.

Officier van Justitie S. Tielens leest in een leeg zaaltje de tenlastelegging voor en formuleert de eis. Politierechter G. Crince le Roy test of de microfoon het doet en doet uitspraak. De griffier noteert.

De eerste verdachte is S. S., 41 jaar, geboren in Engeland. Geen vaste woon- of verblijfplaats. Is verslaafd aan heroïne, cocaïne, methadon en valium en heeft een drankprobleem. Stal drie scheerapparaten in drogisterij Etos.

Het winkelpersoneel zette hem, in afwachting van de politie, in een aparte ruimte. Daar stal hij 38 euro uit de tas van een van de personeelsleden. Hij werd opgepakt en direct heengezonden met een dagvaarding. Een paar dagen later stal hij twee blikjes bier bij Albert Heijn. Een maand later roofde hij geld uit de kassa bij Jamin.

Hij is al acht keer eerder veroordeeld voor winkeldiefstal, maar zijn straf heeft hij nooit uitgezeten. Nu veroordeelt politierechter Crince le Roy hem tot vijftien weken cel, waarvan vijf voorwaardelijk. En hij moet, als hij ooit nog eens in Amsterdam komt, de cd-rom teruggeven die hij ook nog uit een tas heeft gepakt.

A. A. (21) en A. V. (19) komen, zegt advocaat K. Ramdhan, oorspronkelijk waarschijnlijk uit Algerije. Ze pleegden hun diefstallen in juni vorig jaar en zijn daarna het land uitgezet.

Advocaat K. Ramdhan heeft ook de dagvaardingen van B. D. (33) en A. A. (26), geboren te Bethlehem, in zijn map. En hij zit geduldig buiten de rechtszaal te wachten tot ook zij niet komen opdagen. Hij denkt dat de laatste twee dezelfde persoon zijn als de vermoedelijk Algerijnse A.A, die elke keer dat hij werd aangehouden een andere, valse naam zou hebben opgegeven. Ramdhan zucht: ,,Mijn idee is: doe dit soort zaken af met snelrecht. Aanhouden, veroordelen en binnen twee of drie weken straf uitzetten. En niet na negen maanden.''

Anders dan de advocaat denkt de politierechter niet dat de drie verdachten een en dezelfde zijn. Ze veroordeelt ze daarom elk afzonderlijk tot twee weken gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Advocaat Ramdhan: ,,Als ik de verdachte ooit nog tegenkom, of als hij toevallig eens belt, dan zal ik hem zijn straf vertellen.''