Busstaking na akkoord voorbij

De staking van de buschauffeurs van de streekvervoerder Connexxion in Zaandam is voorbij. Vakbonden, directie en personeel van Connexxion hebben gistermiddag overeenstemming bereikt over de verbetering van de veiligheid in de bussen.

De staking begon maandagavond nadat een passagier een buschauffeur had neergestoken.

Volgens het akkoord krijgen alle bussen voor 1 maart 2004 camerabeveiliging. Bovendien blijft tot eind 2004 het kaartjesloket in Zaandam open. Voorts komen er zes voltijdsbanen bij voor medewerkers die belast worden met veiligheid, informatieverschaffing en controle. De directie gaat na of de reclame op de achterruit van de bussen kan verdwijnen. Deze stickers belemmeren volgens de bestuurders het zicht op wat in de bussen voor en achter hen gebeurt. Met de politie wil Connexxion afspraken maken om hogere prioriteit te geven aan overlastmeldingen uit de bussen. Ten slotte zijn er plannen een speciale veiligheidscoördinator aan te stellen.

In een gezamenlijk persbericht spreken de partijen van ,,een constructief overleg'' om de veiligheid van de chauffeurs en de passagiers te verbeteren en de hoog opgelopen emoties na het steekincident ,,te kanaliseren''. De buschauffeurs krijgen de gestaakte uren doorbetaald. Connexxion zal de werknemers niet individueel aanspreken op de gevoerde actie, noch op ,,het communiceren met de media''. De chauffeurs grijpen in de toekomst niet meer meteen naar het stakingsmiddel, zo is afgesproken.

Over de kosten van de veiligheidsoperatie bestaat nog onduidelijkheid. Het Regionaal Orgaan Amsterdam, de opdrachtgever van Connexxion, heeft aangegeven dat het wil helpen met zoeken naar een oplossing.

De bussen rondom Zaandam reden vanaf vijf uur 's middags weer volgens schema. De neergestoken chauffeur is gisteren geopereerd. Daarbij is een stuk van de darmen verwijderd. Hij verkeert niet meer in levensgevaar.

De 63-jarige verdachte van de steekpartij is maandagavond aangehouden. Hij heeft bekend.