Bulgaarse soldaten willen niet naar Irak na aanslag

In Bulgarije hebben de afgelopen dagen 47 soldaten geweigerd naar Irak te gaan. Aanleiding voor hun weigering is een aanslag in de Iraakse stad Kerbala, op 27 december, waarbij vijf Bulgaarse militairen (en nog veertien andere mensen) om het leven kwamen. Bij die aanslag werden bovendien 26 Bulgaren (en rond 170 anderen) gewond.

De Bulgaarse legerleiding wil soldaten die nu in Kerbala zijn deze maand vervangen. Een nieuw contingent van vijfhonderd man staat klaar om naar Irak af te reizen. Maar 47 van hen hebben inmiddels gezegd niet te gaan. Ze kunnen dat zonder directe consequenties zeggen, omdat de uitzending naar Irak gebeurt op vrijwillige basis.

De weigering van bijna tien procent van het bataljon heeft de legerleiding in verlegenheid gebracht. Temeer omdat de soldaten die wèl gaan, nu een contract eisen met daarin het recht dat ze naar huis mogen terugkeren zodra ze dat willen.

Gisteren liet de legerleiding weten dat de weigeraars de missie in Irak wel compliceren, maar niet in gevaar brengen, omdat het niet gaat om soldaten die vechten, maar om leden van logistieke eenheden. De Bulgaarse stafchef, generaal Nikola Kolev, en minister van Defensie Nikolaj Svinarov bezoeken vandaag het Bulgaarse bataljon in Kazanluk, om de soldaten te verzekeren dat de veiligheidsmaatregelen in Kerbala aanzienlijk zijn versterkt. Die melding is overigens in twijfel getrokken door Bulgaarse generaals – al dan niet gepensioneerd – die de afgelopen dagen hebben gemeld dat de versterkingen rond de Bulgaarse basis in Kerbala juist te wensen overlaten en dat de schade die op 27 december is aangericht nog niet eens is hersteld. De Bulgaren wachten ook nog steeds op een serieuze analyse van de vraag hoe er bij de zelfmoordaanslag op 27 december zo veel doden konden vallen. Vice-president Angel Marin zei gisteren dat de veiligheidsmaatregelen niet kunnen worden verbeterd zolang men niet weet waarom ze op 27 december hebben gefaald en dat het publiek recht heeft op openheid.

Het legerkamp van de Bulgaren in Kerbala, doelwit van de aanslag van 27 december, werd bewaakt door Poolse militairen. In Bulgarije is gesuggereerd dat de Polen zowel bij de bewaking van het kamp als bij de hulpverlening na de aanslag in gebreke zijn gebleven. De wederzijdse irritatie liep zo hoog op dat president Parvanov van Bulgarije de zaak in een telefoongesprek met zijn Poolse ambtgenoot Kwasniewski moest rechtzetten.

Minister Svinarov hield de Bulgaarse Irak-gangers gisteren voor dat zij de harde kern gaan vormen van het nieuwe beroepsleger dat Bulgarije na toetreding tot de NAVO gaat vormen. Bovendien kondigde hij nog een andere maatregel aan: de soldij wordt verhoogd van omgerekend 48 tot 78 euro. Per dag, wel te verstaan. Dat is een reusachtig bedrag voor Bulgarije, want het gemiddelde loon bedraagt er rond honderd euro – per maand.