BSE-koe VS afkomstig uit Canada

De met de gekkekoeienziekte (BSE) besmette melkkoe die twee weken geleden in de Verenigde Staten is ontdekt, komt uit Canada. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt.

De Amerikaanse autoriteiten hadden al eerder het vermoeden dat de BSE-koe afkomstig was van een boerderij in de Canadese provincie Alberta. De bevestiging, na onderzoek, zal vermoedelijk weinig veranderen aan het importverbod voor Amerikaans rundvlees dat ruim dertig landen hebben ingesteld. Dit verbod begint steeds zwaarder te drukken op de Amerikaanse vleesindustrie.

Deskundigen wijzen erop dat de Amerikaanse en Canadese veeteeltsectoren al jarenlang intens samenwerken en niet meer strikt te scheiden zijn. Canadese koeien eindigen in Amerikaanse slachthuizen en omgekeerd. ,,Dit is een Noord-Amerikaans probleem'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw gisteren.

Gevreesd wordt dat er meer gevallen van BSE zullen volgen in de VS. Van de kudde waarin de nu ontdekte BSE-koe vlak na de geboorte verbleef, zijn mogelijk zeventien andere dieren in de VS terechtgekomen, zo maakte Brian Evans, hoofd van de Canadese veterinaire dienst, gisteren bekend. Inmiddels zijn 450 Amerikaanse kalveren preventief geruimd – een daarvan was een nakomeling van de BSE-koe, maar de Amerikanen konden niet vaststellen welke van de 450 het precies was.

Van al het vlees dat de VS produceren – in geld uitgedrukt gaat het om 175 miljard dollar (138 miljard euro) – wordt 10 procent geëxporteerd. Dat overschot wordt nu geabsorbeerd door de Amerikaanse markt. De prijzen zijn inmiddels met ruim 10 procent gedaald. Vooralsnog is er geen paniek uitgebroken bij de Amerikaanse consumenten, maar dat zou kunnen veranderen, menen analisten, als er een tweede geval van BSE wordt vastgesteld. ,,Als er meerdere gevallen komen, dan is de vraag hoe het publiek daarop zal reageren'', aldus Doug Harper, analist bij Brock Associates, een in landbouw gespecialiseerd adviesbureau te Milwaukee, Wisconsin.

Tyson Fresh Meats, met een jaaromzet van 14 miljard dollar Amerika's grootste rundvleesproducent, heeft het meeste te verliezen door de dreigende BSE-crisis. Moederbedrijf Tyson Foods, dat van oudsher gespecialiseerd is in kipproducten, heeft dankzij de overname in 2001 van IBP Fresh Meats in Dakota Dunes, South Dakota, 27 procent van de Amerikaanse rundvleesmarkt in handen. ,,We geloven niet dat mensen hun vlees zullen laten staan om een enkele koe'', zei een woordvoerder van Tyson toen de BSE-koe vlak voor Kerstmis in de staat Washington werd aangetroffen.

De koers van Tyson kreeg op Wall Street een flinke tik, nadat termijncontracten op de derivatenmarkt in Chicago onderuit waren gegaan. Het aandeel daalde met bijna 8 procent, maar is sindsdien weer enigszins hersteld. De komst van de gekkekoeienziekte naar de VS lijkt voor vleesproducenten zoals Tyson en concurrenten als Excel, onderdeel van conglomeraat Cargill, en Swift, de nummer drie, hoe dan ook een kostbare aangelegenheid te worden.