Australisch rundvlees fors duurder door BSE

De vraag naar Australisch rundvlees is de afgelopen weken sterk gestegen als gevolg van de ontdekking van een geval van de gekkekoeienziekte (BSE) in de Verenigde Staten. Japan, de grootste importeur van Amerikaans rundvlees, laat na een importstop hiervan het oog nu vallen op Australisch vlees. Daardoor zijn ook de prijzen omhooggegaan: 40 procent in twee weken tijd.

De koers van Australian Agricultural Company (AACo), een van de grotere rundveebedrijven in Australië, is met bijna 20 procent gestegen. Maar volgens directeur Peter Holmes à Court van AACo is het te vroeg voor het trekken van conclusies. ,,Het kan weken duren voordat het effect van de ziekte op de vraag duidelijk wordt.'' AACo houdt 400.000 stuks vee op negentien extensieve boerderijen, en beslaat daarmee bijna 1 procent van de oppervlakte van Australië.

Volgens een classificatiesysteem dat de Europese Unie een paar jaar geleden na de BSE-crisis daar opzette, valt Australië in de laagste risicocategorie. Het is `hoogst onwaarschijnlijk' dat zich in zo'n `categorie-I-land' runderen met BSE bevinden. De Australiërs verwerken in hun veevoer dan ook nauwelijks dierlijke producten, een belangrijke besmettingsbron.

Bovendien hanteert het geografisch geïsoleerde Australië zeer strenge invoereisen voor vlees en dieren. Volgens de Australische minister van Landbouw Warren Truss is de invoer van alle Amerikaanse rundvleesproducten inmiddels gestaakt.

Volgens Meat and Lifestock Australia, een vakorganisatie van boeren en slachterijen, bestaat de kans dat de Japanners op lange termijn door angst voor de ziekte juist alle rundvlees gaan mijden. ,,De consumenten daar gaan misschien meer kip en vis eten'', zei een woordvoerder van de organisatie.

Voorlopig hebben de Japanners weinig keus. Vlees uit Canada en Europa is al eerder in de ban gedaan wegens uitbraken van BSE op die continenten. Rundvlees uit Latijns-Amerika is ook niet welkom, omdat de Japanners bang zijn dat ze dan tegelijkertijd mond- en klauwzeer importeren.

De uitvoer van Australisch vlees naar Japan is momenteel beperkt door quota. Als die worden overschreden, heft Japan extra invoerrechten.