`Arts dwong Beatle tot signeren gitaar'

Twee weken voor zijn dood is George Harrison door zijn arts gedwongen een gitaar voor diens zoontje te signeren. Dat is de inzet van een rechtszaak die dinsdag door de nabestaanden van Harrison tegen de arts is aangespannen. Volgens de aanklacht probeerde de voormalige Beatles-gitarist zich te verzetten met de woorden: ,,Ik weet niet eens meer hoe ik mijn naam moet spellen.'' De dokter zou daarop gezegd hebben: ,,Kom op, je kan het.'' Vervolgens hield hij Harrisons hand vast terwijl die de naam op de gitaar schreef. ,,Met veel moeite en met een zichtbare pijn'', aldus de aanklacht.

De gitaar is door de handtekening sterk in waarde gestegen. De nabestaanden eisen het instrument nu op. De arts uit Long Island behandelde Harrison voor longkanker en een hersentumor. De muzikant stierf na een zware strijd op 29 november 2001.

Volgens de advocaat van de arts gaat het om aantijgingen zonder enig bewijs. ,,Er was geen enkele sprake van dwang.'' Ook zou de tienerzoon de gitaar nog altijd bespelen. De nabestaanden beschuldigen de dokter ook van het schenden van de privacy van Harrison. Kort na diens dood gaf de arts interviews aan verschillende media. Daarvoor is hij door het Ministerie van Gezondheid gekapitteld en beboet.