Amper beweging op de beurzen

Beleggers op de Europese effectenbeurzen konden vanochtend geen richting kiezen. De Amerikaanse beurzen waren een dag eerder bij gebrek aan bedrijfsnieuws ook al nauwelijks van hun plek gekomen.

Ook de aankondiging van de Vereniging van Effectenbezitters VEB om Ahold te dagvaarden had nauwelijks gevolgen voor koersen op de beurs. De VEB eist dat de onderneming de jaarrekeningen over de boekjaren 1998 tot en met 2002 vernietigt en herziet: het aandeel Ahold werd 2 eurocent meer waard, op een koers van 5,61 euro. Ahold noemt de eis op zijn beurt ongegrond en zal zich daartegen naar eigen zeggen krachtig verweren.

De beeldbepalende AEX-index in Amsterdam stond aan het begin van de middag bijna 1 procent lager op 338,87 punten. De DAX-index in Frankfurt noteerde tegen het middaguur een minieme plus. In Parijs bleef het verlies beperkt tot minder dan 0,1 procent. De FTSE-100 in Londen zakte 0,2 procent.

In Amsterdam was technisch handelshuis Hagemeyer een van de grootste stijgers. Het concern, dat vorige maand gered moest worden door een aantal banken, steeg met 1 procent in koers tot 1,98 euro. Vanochtend werd bekend dat ABN Amro door de steunoperatie haar belang in de onderneming heeft vergroot van 5,6 tot 15 procent.

Ook ASML en LogicaCMG schaarden zich in de kopgroep van de AEX-index. LogicaCMG pakte 1,1 procent, ASML zelfs 2,1 procent. Alle technologiefondsen in Europa klampten zich vast aan het slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die dinsdag 0,5 procent steeg. In Duitsland behoorden de aandelen van Infineon, Deutsche Telekom en Siemens tot de beperkte groep stijgers.

Verder werd duidelijk dat kredietbeoordelaar Moody's gematigd positief is over de financiële conditie van telecombedrijven. Vooral het terugbrengen van de schuldenniveaus bij veel concerns heeft de gezondheid van de branche verbeterd. Het aandeel KPN steeg vanochtend met 0,6 procent tot 6,43 euro.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam ging de aandacht uit naar het aandeel KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft in december een 3 procentpunt betere bezettingsgraad van haar vliegtuigen gehad. Dat leverde het aandeel een koersstijging op van bijna 5 procent tot 13,60 euro.