ABN Amro voor 15,1 procent in Hagemeyer

ABN Amro is sinds eind december voor 15,1 procent eigenaar van Hagemeyer. De bank had al 5,6 procent van de aandelen in het handelsconcern.

Dat blijkt uit het openbare register van de beursautoriteit AFM. Ducatus, de beleggingsmaatschappij van Van Lanschot Bankiers, heeft zijn Hagemeyer-stukken verkocht. De Bossche bank had een belang van ruim 8 procent.

Hagemeyer gaat door een moeilijke periode. Komende vrijdag moeten de aandeelhouders hun fiat geven aan reddingsplan voor het bedrijf dat handelt in produycten als veiligheidsbrillen en kabels. In september had Hagemeyer een schuld van 973 miljoen euro.

De liquiditeitsproblemen wil het bedrijf oplossen met behulp van een omvangrijke emissie. Het aantal uitstaande aandelen zal fors worden uitgebreid. Op dit moment staan er 109 miljoen aandelen uit. Daar komen nog eens 383 miljoen aandelen bij; een grote verwatering voor de aandeelhouders. Hierdoor daalt het relatieve belang van de huidige groep aandeelhouders naar 21,1 procent.

De emissie – tegen een koers van 1,20 euro – is noodzakelijk. Hagemeyer kon sinds juni vorig jaar niet langer kon voldoen aan de solvabiliteitseisen die de banken hadden gesteld aan de leningen die zij het bedrijf hadden verstrekt. Het bedrijf uit Naarden gaat gebukt onder de economische malaise en zal over 2003 een verlies boeken.

In oktober maakte Hagemeyer bekend dat de omzet in het derde kwartaal was gedaald naar 1,45 miljard euro. Een deel van die afname (504 miljoen euro) was onder meer een gevolg van de verkoop van Tech Pacific.