Wegener: slechtste jaar kranten ooit

Wegener, de grootste regionale krantenuitgever van Nederland, zegt dat het afgelopen jaar `een van de slechtste jaren' was die het concern heeft beleefd in zijn honderdjarige geschiedenis.

Het Apeldoornse bedrijf, dat onder meer De Gelderlander en het Utrechts Nieuwsblad uitgeeft, verwacht over het afgelopen jaar een omzetdaling van ruim honderd miljoen euro. Vorig jaar lag de omzet op 937 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zal daardoor volgens Wegener `sterk lager' zijn.

Bestuursvoorzitter J. Houwert verklaarde dit in een nieuwjaarstoespraak gisteren voor het personeel. Houwert zegt na het rampjaar te willen `profiteren van ieder zuchtje meewind'. Het advertentievolume bij de dagbladen daalde het afgelopen jaar met bijna 10 procent. Voor dit jaar verwacht Wegener `geen echte opleving' te zien.

Om de omzetdaling op te vangen heeft Wegener het afgelopen jaar een aantal reorganisaties doorgevoerd. Bij de kranten, inclusief de drukkerijen, zijn het afgelopen jaar circa 400 werknemers verdwenen, bijna 10 procent van het totale personeelsbestand. Volgens de onderneming zijn de `grote reorganisaties' nu voltooid. Houwert zegt dat Wegener dit jaar lean and mean is ingegaan. Vandaag werd bekend dat de cartografische activiteiten (50 werknemers) worden verkocht.

De tweede activiteit van Wegener, direct marketing, heeft volgens Houwert de tweede helft van het jaar minder goed gepresteerd door de `opvallend' verslechterde markt. Het concern laat zich niet uit over details. Direct marketing bepaalt ongeveer eenvijfde van de omzet van Wegener. Een analyse van effectenbank Oyens & Van Eeghen schrijft dat direct marketing ,,wederom teleurstelt. We wachten al jaren op herstel''.

Houwert verklaart dit jaar een offensief te willen inzetten door een aantal `innovatieve projecten' te beginnen. Hij geeft niet aan wat daarmee precies wordt bedoeld. Eerder liet hij doorschemeren producten te willen ontwikkelen voor het weekend, maar niet per se voor de zondag. Volgens de bestuursvoorzitter moet de klantgerichtheid dit jaar verbeteren om het marktaandeel te vergroten.

Het eerste halfjaar van 2003 boekte Wegener een verlies van 1,9 miljoen euro. In 2002 werd een verlies geboekt van 6,6 miljoen euro, terwijl in 2001 nog zwarte cijfers werden geschreven.