VS-leger geeft bonus voor langer dienen

Het Amerikaanse leger gaat zijn militairen in Irak, Afghanistan en Koeweit, die bijtekenen, bonussen betalen tot tienduizend dollar. Eerder werd al bepaald dat vroegtijdig afzwaaien wordt verboden.

De nieuwe maatregel, die is bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Defensie, geeft aan hoezeer het leger onder druk staat door de hoge troepenconcentraties op verschillende plaatsen in de wereld.

De militairen die zich op dit moment in Afghanistan of het Midden-Oosten bevinden, en degenen die hen de komende drie maanden zullen vervangen kunnen rekenen op een eenmalige bonus van tussen de vijfduizend en tienduizend dollar wanneer zij ten minste drie jaar bijtekenen. Voor het bonusstelsel heeft het ministerie van Defensie 63 miljoen dollar uitgetrokken.

Het nieuws volgt op de aankondiging van het leger dat het militairen in Irak en Afghanistan die deze winter en lente op verlof gaan niet langer toestaat vroegtijdig af te zwaaien. Ze mogen pas drie maanden nadat zij op hun thuisbasis zijn gearriveerd, afzwaaien. Volgens het leger wil het daarmee de gedetacheerde eenheden in het oorlogsgebied compleet houden.

,,Het [geld] is er, en we doen erg ons best om de interesse van de soldaten te wekken'', zei Elton Maske, een woordvoerder van het leger. Volgens Maske is er evenwel geen sprake van dat grote aantallen militairen die dienst doen in het Midden-Oosten en Afghanistan het leger wensen te verlaten.

De zogeheten stop loss-periode van negentig dagen, na terugkomst van de eenheden in de Verenigde Staten, moet meer regelmaat brengen in het proces van afzwaaiende militairen. Bovendien krijgen zo de parttime soldaten van de National Guard en Reserve meer tijd om zich op een detachering in Irak en Afghanistan voor te bereiden.

De VS hebben ongeveer 1,4 miljoen militairen in actieve dienst. Daarvan behoren er 480.000 bij het leger. Volgens de plannen van het Pentagon zal de komende maanden het aantal Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten worden teruggebracht van 135.000 nu, tot om en nabij 105.000 troepen. Het merendeel van de troepen die zich daar nu bevinden zal dan vervangen zijn. Ook krijgt het parttime leger, de National Guard en Reserve, een veel grotere rol toebedeeld. Momenteel bestaat 20 procent van de Amerikaanse troepen uit leden van de Guard en Reserve. De komende drie maanden wordt dat percentage opgevoerd tot veertig procent.

Diverse militaire leiders, maar ook leden van het Congres hebben gepleit voor uitbreiding van het leger. Er zou door toedoen van de langdurige conflicten op meerdere plaatsen in de wereld vrijwel geen speling meer zijn om troepen op verantwoorde wijze te detacheren en vervangen. Minister van Defensie Rumsfeld heeft gezegd dat hij geen mening heeft over uitbreiding van het leger, en dat hij nog geen bewijzen heeft gezien die acute uitbreiding noodzakelijk maakt. Militaire analisten vrezen dat het nieuwe beleid van Defensie het vrijwillige karakter uit het Amerikaanse leger haalt. ,,Het mag duidelijk zijn dat wanneer grote groepen militairen langer moeten dienen dan zij zelf willen, het principe van de vrijwillige dienst geweld wordt aangedaan'', aldus Ted Carpenter, defensiespecialist bij het Cato Instituut, een onafhankelijke Amerikaanse denktank.