`Vriendschap geen voorwaarde voor succes'

Keert hij wel of niet terug? Doelman Josef Kramer (25) had vorig jaar zijn buik vol van de mores binnen de Nederlandse hockeyselectie en bedankte. Terry Walsh, de nieuwe bondscoach, riep hem toch weer op.

Zijn vondst haalde de `Nieuwe Woorden van 2003' niet. Josef Kramer verrijkte de Nederlandse taal vorig jaar met de term `bralbrigade', en bedoelde daarmee de Nederlandse hockeyploeg, die voortaan verder moest zonder de eigenzinnige doelman van Oranje Zwart. Kramer was te druk met zijn studie en had bovendien zijn buik vol van het ,,politieke spel'' binnen de selectie.

,,Ik zou een boek kunnen schrijven over de afgunst in de hockeywereld'', zo liet de 25-jarige student podotherapie (voetverzorging) optekenen in Hockey Magazine. En: ,,Ik heb het meegemaakt dat ik tijdens een trip een grote kamer had. Iemand met meer dan tweehonderd interlands had een kleinere. Dus moest ik naar een andere kamer.''

Maar vorige maand dook de naam van de dit seizoen minst gepasseerde keeper van de koploper uit Eindhoven (21 doelpunten in 14 duels) plotseling weer op in de voorlopige selectie van bondscoach Terry Walsh. Vanmorgen begon de Australiër, opvolger van de na een spelersopstand tot aftreden gedwongen Joost Bellaart, met de voorbereidingen op het olympisch kwalificatietoernooi, begin maart in Madrid. Met of zonder Kramer?

Keer je nu wel of niet terug?

Kramer: ,,Dat laatste. In eerste instantie had ik toegezegd om een week mee te gaan op trainingskamp in Zuid-Afrika, ook al zit ik momenteel in een hele drukke tentamenperiode. Maar nadat ik een schema had gemaakt, bleek het onmogelijk om het een met het ander te combineren, en dus heb ik me alsnog afgemeld.''

Maar Athene lijkt zo dichtbij.

,,Dat kan wel wezen, ik kies voor mijn studie. M'n papieren zijn nog dichterbij. Ik heb bij het Nederlands elftal tweeënhalf jaar op de bank gezeten en daardoor een jaar van m'n studie verspeeld. Nog een paar maanden en dan hoop ik klaar te zijn. Ik wil nu knallen, en dus moet ik prioriteiten stellen.''

Spijt van je gepeperde uitspraken?

,,Nee, absoluut niet. Ik heb een mening en die heb ik gegeven, makkelijk zat. Dat sommige mensen aanstoot nemen aan mijn woorden, dat is hun probleem. Ik heb slechts gesignaleerd wat ik meende te zien, en wat ik aan den lijve heb meegemaakt. Als anderen daar een andere kijk op hebben, prima. Topsport betekent niet dat je het voortdurend met elkaar eens hoeft te zijn. Het gaat momenteel voor de wind met Oranje Zwart, maar denk maar niet dat we allemaal dikke vrienden van elkaar zijn.''

Het lijkt erop dat je een profetische kijk hebt gehad. Na het EK barstte de bom immers binnen de ploeg.

,,Ik heb geen moment het `zie-je-wel'-gevoel gehad. Maar dat een en ander is uitgekomen, zegt wel wat over het waarheidsgehalte van mijn woorden. Ik heb de hele soap van een afstandje gevolgd, en heb me enigszins verbaasd over de totale ommekeer. Na `Barcelona' deugde er ineens niets meer van en moest en zou Joost weg. Dat kwam voor mij ook een beetje uit de lucht vallen.''

Maar waarom toch teruggekeerd in de Nederlandse selectie?

,,Nieuwe mensen, nieuwe gezichten. Ik heb zowel met Terry Walsh als met [manager] Ties Kruize gesproken. Dat gaf me een goed gevoel. Je hoeft ook niet met iedereen goed overweg te kunnen om samen tot een prestatie te komen. Vriendschap is geen voorwaarde voor succes.''

OZ speelt volgende maand de Europa Cup zaalhockey. Hoe serieus moeten we dat nemen?

,,Heel serieus. We willen graag van de B- naar de A-poule, en moeten daarom dit jaar ook Nederlands kampioen worden, zodat we volgend jaar zelf kunnen profiteren van die eventuele promotie. We hebben gemerkt dat we elk jaar sterker uit de zaal tevoorschijn komen. Het is een heel ander spel, veel technischer vooral, en dat alles in een hele kleine ruimte. Alles gaat veel sneller. Dat neem je mee naar het veld.''

Maar hoe serieus is het zaalhockey te nemen als het eerste de beste weekeinde wordt afgelast en niet wordt ingehaald?

,,De bond beweert het zaalhockey serieus te nemen, maar gooide zondag de eerste speelronde eruit vanwege de ijzel. Om negen uur 's ochtends hadden ze die beslissing al genomen, terwijl de eerste wedstrijd pas om twee uur 's middags op het programma stond. Een vreemde gang van zaken, en niet echt het bewijs dat je het serieus neemt. Ik vind het een valse start, zeker als je bedenkt dat deze speelronde niet ingehaald zal worden. Kennelijk heeft zaalhockey niet zo'n hoge prioriteit als de bond wil doen geloven.''

    • Mark Hoogstad