Verwarrende cijfers stoppen met roken

De cijfers over het aantal stoppende rokers per 1 januari hebben verwarring veroorzaakt. De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) meldde in de campagane `Nederland start met stoppen' dat 950.000 mensen per 1 januari zijn gestopt met roken. Daarbij werd echter niet vermeld dat die cijfers gebaseerd zijn op NIPO-onderzoek en niet op internetaanmeldingen. Via de website van de stichting hebben zich ,,nog geen 10.000 mensen'' aangemeld.

De stichting startte drie maanden geleden een campagne. Via de website konden rokers laten weten dat ze van plan zijn te stoppen met roken. Op nieuwjaarsdag meldde de Stivoro dat 950.000 mensen gestopt zijn. Onder meer het persbureau ANP meldde dat het aantal stoppers gebasseerd was op aanmeldingen op de Stivoro-site. Voor weblog Geenstijl reden de bezoekersstatistieken van de Stivoro-site te achterhalen. Daaruit bleek dat in drie maanden tijd `slechts' 107.149 mensen de website bezocht hadden.

De 950.000 stoppers zijn echter gebasseerd op onderzoek van het NIPO, zegt Stivoro-directeur Trudy Prins. Dit onderzoeksbureau deed vier keer een representatieve steekproef onder 1.200 personen van 18 jaar en ouder. Daarbij stelden onderzoekers de vraag aan rokers of ze van plan waren te stoppen. Prins: ,,Het is vervelend dat er verwarring is ontstaan. Het blijkt dat voor een aantal mensen de suggestie is gewekt dat het aantal gebasseerd is op de aanmeldingen op de site. Dat is niet de bedoeling geweest.''

Na vragen van de media heeft Stivoro een persbericht verstuurd waarin de precieze gang van zaken is uiteengezet.