Tien doden bij aanslag in zuiden van Afghanistan

Bij een bomaanslag in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar zijn vanochtend ten minste tien mensen gedood, de meesten schoolkinderen. De bom ging af op een moment waarop veel nieuwsgierigen waren komen kijken op een plek waar twintig minuten eerder ook een bom was geëxplodeerd, zonder slachtoffers te maken.

Volgens een militaire woordvoerder in Kandahar werd de eerste bom ontdekt door de politie en was het gebied toen afgezet. Na de explosie kwamen veel mensen kijken, onder wie veel scholieren van een naburige school. Volgens sommige getuigen werd de tweede bom vervoerd door een fietser.

Wie de daders zijn van de aanslag is niet bekend, maar de verdenking gaat uit naar de Talibaan, de extremistische fundamentalisten die eind 2001 uit de macht werden gedreven door de Verenigde Staten en de Noordelijke Alliantie. Kandahar stond bekend als de `hoofdstad' van de Talibaan; hun leider, Mullah Omar, woonde er. Lange tijd leken de Talibaan uitgeschakeld maar het afgelopen jaar hebben ze herhaaldelijk van zich doen spreken met aanslagen op onder andere lokale en internationale hulpverleners en personeel van de Verenigde Naties.

Gisteren nog werd een kantoor van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Kandahar bestookt met granaten en met geweervuur. Daarbij raakte niemand gewond.

De aanhoudende onveiligheid en de wetteloosheid in Afghanistan baren de NAVO (die het bevel voeren over de internationale vredsmacht ISAF), de Verenigde Staten (die met 8.500 militairen jacht maken op de Talibaan en Al-Qaeda) en de Verenigde Naties (de hoofdaannemer van de wederopbouw van Afghanistan) grote zorgen. Afgelopen zondag, bij de afsluiting van de zogeheten loya jirga in Kabul over de nieuwe Afghaanse grondwet, die ruim drie weken had geduurd, wees VN-gezant Lakhdar Brahimi daar nog eens op.

,,Er is vrees in het hart van vrijwel iedere Afghaan omdat er nog geen rechtsorde is in dit land'', zei hij.

Het was tevens de laatste toespraak van de Algerijn Brahimi als gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan. Zijn opvolger wordt vermoedelijk de Britse generaal John McColl, die het eerste halfjaar commandant is geweest van de vredesmacht ISAF.

Dat de keuze is gevallen op een militair in die hoge VN-functie is opvallend, maar volgens waarnemers ook veelzeggend over de huidige situatie in Afghanistan.

Generaal McColl zelf zei dat hij op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York heeft gesproken over de functie en dat hij, als hij zou worden benoemd, ,,natuurlijk als een burger'' zal optreden.