Scholieren voor de klas

Het Revius Lyceum in Doorn zet oudere leerlingen in om leraren te ontlasten. Tien leerlingen uit de hoogste klassen zijn maandag begonnen met het begeleiden van jongere schoolgenoten.

De leerlingen assisteren bij groepswerk, helpen jongere leerlingen bij het maken van hun huiswerk en kijken toetsen na. De jeugdige onderwijsassistenten, die per tweetal worden begeleid door een `senior docent', zitten allen in havo 5, vwo 5 en 6. Ze gebruiken een aantal van hun studieuren om te assisteren. De school heeft een tekort aan leerkrachten. Rector J. Kentson hoopt de leerlingen door hun bijbaan enthousiast te maken voor het leraarvak. Als zij later een lerarenopleiding gaan volgen, krijgen ze vrijstelling voor een aantal studieonderdelen. ,,Ik gok dat drie of vier van de aanstormend docenten later als leraar aan de slag gaan'', zegt Kentson.

De tien leerlingenassistenten zijn na een sollicitatieprocedure waaraan 49 leerlingen deelnamen overgebleven. De geïnteresseerde leerlingen werden beoordeeld op hun sollicitatie en vaardigheden. Daarnaast werden de meningen van decanen en studiebegeleiders geventileerd, om er zeker van te zijn dat de leerlingen zélf niet in problemen komen met hun studie. De leerlingenassistenten krijgen voor hun werk betaald. Ze verdienen afhankelijk van hun leeftijd 4 tot 6 euro bruto per uur. Dit bedrag ligt ,,iets boven het minimumjeugdloon'' en concurreert volgens een woordvoerder van de CVO Groep, een cluster van vier christelijke scholen in Zuidoost-Utrecht waar het Revius Lyceum deel van uitmaakt, met de verdiensten van een bijbaantje op zaterdag.

Het contract van de leerlingen gaat uit van gemiddeld 3,7 uur per week. De school betaalt de salarissen uit eigen middelen. Ook het SBO, een organisatie die zich inzet om het lerarentekort op te lossen, heeft subsidie verleend. Volgend schooljaar zet ook het Christelijk Lyceum Zeist `aanstormende docenten' in.