Saakasjvili: 96,7 procent

De overwinning die Michail Saakasjvili zondag bij de Georgische presidentsverkiezingen heeft behaald, kan nog groter uitvallen dan gisteren op basis van de eerste uitslagen en peilingen werd verwacht.

Ging men er toen nog van uit dat Saakasjvili zijn vijf tegenstanders met 85 procent van de stemmen vernietigend had verslagen, vanochtend, toen 35 procent van de stemmen was geteld, stond Saakasjvili zelfs op 96,7 procent van de stemmen.

Veel Westerse leiders hebben de 36-jarige leider van de oppositie tegen Edoeard Sjevardnbadze gefeliciteerd met zijn overwinning. In veel gevallen is daarbij met genoegen geconstateerd dat het aantal incidenten bij de verkiezingen van zondag beperkt is gebleven. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering noemde de verkiezingen ,,een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de democratie''.

In november brak in Georgië nog een onbloedige volksopstand uit tegen de fraude bij de parlementsverkiezingen van begin die maand. Die opstand leidde tot het aftreden van president Sjevardnadze en de presidentsverkiezingen van zondag; in maart moeten de Georgiërs een nieuw parlement kiezen. De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), die honderden waarnemers had bij de verkiezingen, sprak van ,,aanzienlijke vooruitgang''. De Georgische autoriteiten hebben volgens de OVSE duidelijk aangetoond over de ,,politieke wil'' te beschikken om eerlijke verkiezingen te houden.

Saakasjvili, die op 25 januari wordt geïnstalleerd, zei gisteren dat hij zo snel mogelijk een reeks anti-corruptiewetten wil doorvoeren. De bestrijding van de corruptie is, zo zei hij, zijn eerste prioriteit.

Georgië staat op de rand van de ineenstorting als gevolg van corruptie, verduistering, het afromen van buitenlandse hulpgelden en diefstal bij de privatisering van staatsbezit. Volgens Saakasjvili is de familie van zijn voorganger Sjevardnadze zo de rijkste van het land geworden. Hij wil die familie haar door middel van corruptie verkregen bezittingen afnemen.

De andere prioriteiten van Saakasjvili zijn, zo zei hij, Georgië's integratie in Europa, de normalisering van de betrekkingen met Rusland, de regeling van het probleem-Abchazië en de strijd tegen de armoede.