Piloten: geen vuurwapens aan boord

Tussen Nederlandse piloten en Justitie bestaat onenigheid over de inzet van bewapende beveiligingsbeambten aan boord van vliegtuigen. De KLM heeft nog geen positie ingenomen over de kwestie.

Het ministerie van Justitie en de Koninklijke Marechausee – die deze zogenoemde `air marshals' opleidt om ze met de KLM te laten meevliegen – vinden dat de vliegtuigbewakers moeten worden uitgerust met een vuurwapen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De Marechaussee heeft de afgelopen maanden alvast medewerkers opgeleid die kunnen worden ingezet als air marshal op Nederlandse vliegtuigen, bevestigt de woordvoerder van het ministerie van Justitie. ,,Het is wel de bedoeling dat die air marshals worden uitgerust met een vuurwapen'', aldus de woordvoerder.

De vliegers zijn echter fel tegen de komst van vuurwapens aan boord. Volgens de president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), KLM-piloot Henk de Vries, staat de komst van vuurwapens in vliegtuigen haaks op het veiligheidsbeleid in de luchtvaart. ,,Alles is gericht op het voorkomen van de aanwezigheid van vuurwapens aan boord. Een kogel kan door een raampje vliegen waardoor de druk wegvalt, apparatuur kan worden beschadigd. Bovendien kan een wapen worden afgepakt van een bewaker.''

De verkeersvliegers zijn wel voorstander van de komst van air marshals op hun toestellen, maar vinden dat zij zich ook met andere wapens dan vuurwapens effectief kunnen bewapenen tegen potentiële kapers.

De discussie is actueel omdat de Amerikaanse autoriteiten sinds eind vorige maand eisen dat op bepaalde vluchten van en naar de VS gewapende air marshals meevliegen. Voor welke luchtvaartmaatschappijen dat geldt is nog niet duidelijk. Ook hebben de Amerikanen volgens de KLM nog geen details gegeven over de soort bewapening van de air marshals. ,,We weten nog niet precies wat de Amerikanen precies willen met de air marshal'', aldus een woordvoerder van KLM. ,,Zolang dat niet bekend is kunnen we ook niet ingaan op de precieze bewapening van de air marshals. Nu kan ik alleen maar zeggen dat wij voorstander zijn van het zo goed mogelijk borgen van de veiligheid.'' Binnenkort zal de KLM een proef houden met gewapende beveiligingsbeambten aan boord. Volgens Justitie kan de proef snel beginnen, al moeten er nog .

De Vries van de VNV wil niet vooruitlopen op de vraag wat de vliegers zullen doen als de VS eisen dat air marshals inderdaad met vuurwapens worden uitgerust. De verkeersvliegers willen niet zeggen of ze zich dan bij die eis zullen neerleggen.

    • Rob Schoof