Personeelsdirecteur van NS stapt op

Han Noten, personeelsdirecteur van de divisie NS Reizigers van de Nederlandse Spoorwegen, stapt per 1 maart op. Hij was sinds najaar 2001 belast met het personeelsbeleid van het treinpersoneel. Hij zou drie jaar blijven, hij gaat iets eerder.

Als reden voor zijn vertrek noemt Noten een grote reorganisatie die bij NS moet leiden tot één CAO voor al het personeel. Nu heeft elke functie bij NS nog een aparte CAO. ,,Eindeloos notities schrijven'', zegt Noten vandaag in een interview in deze krant. ,,Als ik die operatie zou gaan uitvoeren, wil ik alles zelf kunnen bepalen. En die ruimte krijg ik niet van NS.'' In een brief aan het personeel schrijft hij dat ,,ik ook al zo lang van plan ben om een langere periode sabbatsverlof te nemen''.

FNV-bestuurder Andries van den Berg, die veel met Noten onderhandelde en ook een persoonlijke vriend is, is bang dat met Notens vertrek de directie een hardere koers gaat varen tegenover het personeel. Van den Berg vindt dat bij NS Reizigers juist nu ,,een personeelsdirecteur nodig is die creatief is'' omdat er de komende jaren meer dan duizend man een andere functie krijgen. Noten werd in 2001 aangenomen door de toenmalige president-directeur Hans Huisinga. Vlak daarna vertrok de voltallige directie omdat deze er niet in geslaagd was 80 procent van de treinen op tijd te laten rijden. Noten werd het langstzittende directielid. Gisteren maakte NS overigens bekend de kaartjes aan het loket 0,50 euro duurder te maken. Die uit de automaat houden dezelfde prijs.

hoofdartikelpagina 7

VRAAGGESPREK pagina 14