Overwinning van mentale waarde

Als de Nederlandse volleyballers zich plaatsen voor de Olympische Spelen van Athene zijn volgens bondscoach Bert Goedkoop de vier magere jaren goed overbrugd.

Historisch gezien leverden de Nederlandse volleyballers gisteren met een 3-0 zege op Finland een bemoedigende prestatie in de eerste wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi in Leipzig. Nederland heeft de laatste decennia een negatieve reeks opgebouwd waar het gaat om plaatsing voor de Zomerspelen bij het `wintertoernooi'. Tegen die achtergrond was de eerste overwinning vooral van mentale waarde.

Dat Nederland won was het aan zijn stand verplicht, want Finland is in alle opzichten een zwakkere ploeg. Maar de wijze waarop de Scandinaviërs werden verslagen, baarde bondscoach Bert Goedkoop met het oog op het toernooiverloop lichte zorgen. Aanvallend speelde Nederland onder de maat; de kracht school gisteravond in de service en de blokkering. Vooral Richard Schuil bleef ver onder zijn gebruikelijke niveau. Waar de diagonaalspeler normaal grossiert in punten, sloeg hij de meeste ballen of in het blok of buiten de lijnen. Een sensatie voor de Finnen bleef evenwel uit omdat Reinder Nummerdor en Guido Görtzen de twee andere steunpilaren hun punten meepikten en de midspelers Mike van de Goor en Rob Bontje betrouwbaar waren in de blokkering.

Schuil leed aan de kwaal waarvoor Goedkoop in de aanloop naar het toernooi had gevreesd. De omschakeling van club naar nationale ploeg halverwege het seizoen blijken de spelers doorgaans moeilijk te verwerken. Om die reden was hij met de in Nederland spelende internationals de laatste maanden al in training gegaan in de hoop dat zij in de korte voorbereidingstijd op `Leipzig' snel in hun ritme zouden komen, zodat de laat gearriveerde `buitenlanders' zich daar bij zouden kunnen aanpassen. In het geval van Schuil was daar gisteren geen sprake van. Grote zorgen maakt de bondscoach zich evenwel niet, omdat de flegmatieke Fries volgens hem in het toernooi zal groeien.

Dat is te hopen voor Goedkoop, want Nederland zal een goede Schuil hard nodig hebben. Na een rustdag volgt morgenavond de cruciale wedstrijd tegen Spanje. Bij winst is Nederland zeker van een plaats in de halve finales en is in dat geval donderdag de laatste groepswedstrijd tegen de favoriet Frankrijk alleen van belang voor de rangschikking van de poule. Frankrijk versloeg gisteren Spanje met 3-1 en heeft morgen normaal gesproken geen kind aan Finland, zodat het zich ook bij de laatste vier zal plaatsen. Bij dat scenario is Nederland-Frankrijk bepalend voor het ontlopen van het gevreesde Rusland, waarvan wordt aangenomen dat het in de andere groep de halve finales haalt.

Ondanks een hoopvol vooruitzicht is Goedkoop realist genoeg om te beseffen dat Nederland in Leipzig weinig kans maakt op rechtstreekse plaatsing voor de Olympische Spelen. ,,Daarvoor zijn Rusland en Frankrijk normaal gesproken te sterk. Bovendien moet bij ons alles meezitten. Ik waag me ook niet aan kansberekeningen, maar bekijk de situatie van wedstrijd tot wedstrijd. En de volgende tegenstander is Spanje, een ploeg waar we het doorgaans moeilijk mee hebben. Ons voordeel is dat Spanje twee basisspelers mist en zich om die reden vooral richt op het laatste olympische kwalificatietoernooi, eind mei in eigen land.''

De verwachting is dat ook Nederland in mei zijn laatste kans op plaatsing voor de Spelen zal krijgen. Dan zal in Leipzig het toernooi gewonnen moeten worden door Frankrijk, Rusland of Polen, de drie landen die op de wereldranglijst boven Nederland staan en op grond van die positie recht hebben op een van de drie `Europese' plekken bij de drie laatste olympische kwalificatietoernooien. In dat geval neemt Nederland, als daaropvolgend land op de mondiale rangschikking, de plaats van de toernooiwinnaar in Leipzig in. Goedkoop gaat uit van een dergelijk scenario, omdat hij uitsluit dat een outsider als Duitsland het toernooi in Leipzig zal winnen.

Als Goedkoop gelijk krijgt is het de vraag bij welk van de drie plaatsingstoernooien Nederland dan zal worden ingedeeld. Goedkoop verwacht in dat geval niet naar Spanje of Portugal te worden uitgezonden, maar in de Japanse hoofdstad Tokio voor deelname aan de Olympische Spelen te moeten strijden. ,,Het is bekend dat de Japanners niet graag tegen Frankrijk of Rusland willen spelen'', zegt Goedkoop. ,,En aangezien ik denk dat ten minste één Europees land bij het Japanse kwalificatietoernooi wordt ingedeeld, verwacht ik dat wij dat zullen zijn. Ik ga graag naar Japan, omdat ik ons tegen Aziatische ploegen kansrijker acht dan in een van de twee Europese plaatsingstoernooien.''

Mocht Nederland zich voor de vijfde opeenvolgende keer plaatsten voor de Zomerspelen, dan vindt Goedkoop dat de vier magere jaren goed zijn overbrugd. De bondscoach: ,,Na de Spelen van Sydney in 2000 vertrokken belangrijke spelers en wisten we dat het moeilijk zou worden om internationaal geen terrein te verliezen. Het was de laatste vier jaar zaak de positie van Nederland te consolideren. En daarin zijn we geslaagd, vind ik. We hebben ons geplaatst voor alle grote toernooien en spelers als Nico Freriks en Rob Bontje zijn uitgegroeid tot volwaardige internationals. Met de nieuwe lichting talenten achter de hand is er in mijn ogen een goede basis voor de toekomst gelegd. De truc is alleen om ons te plaatsen voor de Spelen van Athene.''