Ontgoochelde darter gooit zijn pijlen in het meer

Wie geïnteresseerd is in de darts van Albertino Essers, moet het meer bij Frimley Green induiken. Ergens op de bodem liggen drie pijlen, waarmee de 34-jarige steigerbouwer uit Coevorden zich gisteravond niet wist te plaatsen voor de tweede ronde van het officieuze wereldkampioenschap darts in Engeland.

Net als vorig jaar, toen tegen de latere finalist Ritchie Davies, sneuvelde Essers al in de openingsronde. Deze keer gebeurde dat tegen de Australiër Steve Duke: 1-3. Daar baalde Essers zo van dat hij na afloop het pand verliet en aan de oever van het meer zijn pijlen het water insmeet. ,,Ik heb ze denk ik wel veertig tot vijftig meter ver het meer ingeslingerd'', zei hij later voor de camera's van de `dartszender' SBS6.

,,Even afreageren, nu is het weer goed'', zei Essers over zijn optreden. ,,Voor mijn gevoel ging het wel beter dan vorig jaar. Dan moet volgend jaar drie keer scheepsrecht zijn. Ik kon nu op een voorsprong van 2-0 in sets komen. Toen ging ik nadenken over wat ik moest gooien. Dan is het dus afgelopen. Dat lag overigens aan mezelf, niet aan de pijlen.''

Die moesten er uiteindelijk toch voor boeten dat Essers de derde Nederlander werd die in de openingsronde onderuit ging. In het weekeinde overkwam dat al Co Stompé en Vincent van der Voort. Alleen Raymond van Barneveld won in het openingsweekeinde van het toernooi.

De titelverdediger uit Den Haag is na de eerste ronde de enige Nederlander die nog in de strijd is, nadat ook de getalenteerde maar onervaren Rick Hofstra het gisteravond niet kon bolwerken tegen Mervyn King. Hoewel de Fries de eerste set won, ging de zege naar de als derde geplaatste Engelsman: 3-1. King bracht zijn tegenstander uit diens evenwicht door halverwege het duel de officials te vragen de afstand naar het bord nog eens na te meten, en zijn beklag te doen over de airco.