Onbegrip over afkoopsom voor Gullit

Feyenoord begrijpt niet dat de KNVB een afkoopsom vraagt voor Ruud Gullit, die op 1 juli bij de Rotterdamse club aan de slag kan als coach. Manager Jan Swart vindt dat de voetbalbond daarmee veel te ver gaat.

Gullit staat bij de KNVB tot medio 2005 onder contract, als bondscoach van Jong Oranje. ,Ik kan me een afkoopsom om twee redenen niet indenken'', liet Swart gisteren weten tijdens de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord. ,,Hoe kun je geld vragen aan een club die altijd netjes zijn spelers afstaat aan het Nederlands elftal? En hoe kun je geld vragen voor een oud-speler die heel veel voor Oranje heeft betekend? Hier kan ik het maar beter bij laten.''

Wat Feyenoord betreft mag de 41-jarige Gullit het Europees kampioenschap komende zomer in Portugal als assistent-coach van Oranje meemaken. ,,Daar laten we hem vrij in'', zei Swart. ,,Als hij op de eerste trainingsdag van Feyenoord maar hier op het veld staat. Aangezien het EK op 4 juli eindigt, lijkt me dat geen enkel probleem.''

Gullit, die Bert van Marwijk moet opvolgen, is nog steeds van plan om als assistent van de bondscoaches Advocaat en Van Hanegem mee te gaan naar het EK in Portugal. De huidige bondscoach van Jong Oranje reageerde op de televisie bij de NOS op zijn aanstelling. ,,Ik ben veeleisend voor mezelf, de eisen die ik mezelf stel hoop ik met de spelersgroep te verwezenlijken. Ik ben ambitieus, ga altijd voor het hoogste, omdat ik dat gewend ben. Ik heb het gevoel dat Feyenoord een andere richting wil ingaan, omdat er jongere mensen aan het roer komen. De zienswijze van Mark Wotte (die Rob Baan als technisch manager opvolgt, red.) en mij sluit volgens mij aan bij de wil van de aanhang. Want dat is je klankbord.''

Op de vraag of hij nog meegaat naar Portugal antwoordde Gullit bevestigend. ,,Ik wil wel, het is alleen afwachten hoe de ontwikkelingen en onderhandelingen bij de KNVB aflopen. Mij lijkt het EK een fantastische ervaring.'' Overigens denkt Gullit zelf dat de KNVB hem laat gaan, naar aanleiding van gesprekken met KNVB-directeur Kesler. ,,Hij weet hoe belangrijk dit voor me is. Hij gunt me dit wel.'' Amsterdammer Gullit, die sinds 1995 beschikt over een seizoenskaart voor het leven bij Feyenoord, deed zijn eerste trainerservaring op bij Chelsea (1996-1998) en Newcastle United (1998-1999).

Gullit staat vanaf 1 juli voor twee seizoenen op de voorgrond als trainer, tenminste als Feyenoord er met de KNVB uitkomt. Op de achtergrond regelt Wotte (43) voor dezelfde periode voetbalzaken in zijn rol als technisch manager. De trainerspost die Wotte in Tilburg bij Willem II openlaat, wordt straks ingenomen door Robert Maaskant, momenteel coach van RBC Roosendaal. Voorlopig neemt assistent André Wetzel bij Willem II de taken van Wotte over. ,,Ik begin met veel ambitie aan een grote, boeiende uitdaging bij Feyenoord'', zei Wotte gisteren. ,,Het is een omvattende taak, maar ik heb er veel zin in en ben blij dat Willem II zo soepel heeft meegewerkt.''

Feyenoord maakte gisteren bekend dat de club in het seizoen 2002-2003 een omzet heeft gemaakt van 59 miljoen euro. Het boekjaar werd afgesloten met een nettowinst van 2,9 miljoen euro. Feyenoord haalde onder meer 37 miljoen uit commerciële activiteiten en negen miljoen uit recettes. De afschrijving op de spelersgroep bedroeg zeven miljoen euro.