OM tegen publicatie foto veelplegers

Het openbaar ministerie (OM) voelt er niets voor om foto's van veelplegers op internet te zetten of in supermarkten op te hangen. Het OM reageert daarmee op uitspraken van de Utrechtse korpschef Peter Vogelzang.

Vogelzang wil veelplegers uit de anonimiteit halen door hun foto's te publiceren. Hij zei dit gisteren na afloop van de nieuwjaarsreceptie van het politiekorps Utrecht. Volgens hem kunnen burgers zich daardoor beter weren tegen criminaliteit. Het betreft volgens een woordvoerder ,,nog geen uitgewerkt plan''. Vogelzang vindt dat burgers een eigen verantwoordelijkheid hebben bij het realiseren van hun veiligheid. Door bekend te maken welke veelplegers in hun wijk actief zijn, helpt de politie ze hierbij. Vogelzang: ,,Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid, maar dan moet je ze wel informatie geven over hoe de criminelen te werk gaan en wie ze zijn.'' Wat burgers van Vogelzang precies met de informatie moeten doen, is nog niet duidelijk.

Het openbaar ministerie ziet niks in het voorstel, omdat burgers geen taak hebben bij het aanpakken van veelplegers. ,,Veelplegers moeten door politie en OM worden aangepakt en niet door burgers. Het publiceren van hun foto's herbergt het risico van eigenrichting en is ook in strijd met de privacyregels'', aldus het OM. Justitie zegt wel iets te zien in het onder voorwaarden vrijgeven van gegevens aan instanties die er gericht mee aan de gang gaan, zoals de voetbalbond KNVB, die informatie krijgt over voetbalvandalen.

De Utrechtse korpschef zei gisteren nog dit jaar te willen beginnen met het publiceren van foto's van veelplegers. Over hoe dat gebeurt wil het korps met justitie overleggen. Onlangs stelde de Amsterdamse korpschef J. Kuiper in deze krant de burgerrechten van criminelen ter discussie. Zo zouden volgens hem de namen van veelplegers bekend kunnen worden gemaakt aan notarissen en makelaars, zodat ze weten wie ze als cliënt voor zich hebben.

PvdA en CDA reageren afwijzend op de voorstellen van Vogelzang. Tweede-Kamerlid Wolfsen (PvdA): ,,Het lijkt op het rondrijden van veroordeelden op de mestkar, net als in de Middeleeuwen.'' CDA-woordvoerder Van Haersma Buma vindt niet dat iemand met een crimineel verleden per definitie publiekelijk aan de schandpaal mag worden genageld. Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) vindt dat de minister moet ingrijpen als de politie daadwerkelijk foto's gaat publiceren. ,,Dat kan een korpschef niet zo maar op eigen houtje doen.''