Liefde

Verdomme, ik zit zwaar in de problemen. Ik kan niet kiezen. Ik kan niet kiezen tussen Lance Armstrong en Jan Ullrich – hierna te noemen Jan en Lance. Iedereen weet dat in juli, op Franse bodem, Europa het gaat opnemen tegen de Amerikaanse bezetter. Jan en Lance gaan de ultieme confrontatie aan. Lance wil zijn zesde Tour, Jan ziet dat anders.

Geen wielrenner die zijn talent zo verkwanseld heeft als Jan. Ik houd hem persoonlijk verantwoordelijk voor de saaiheid van de laatste vijf Tourjaren. Jan nam het ervan in de winter. De zorgvuldig opgebouwde vetrollen waren eind oktober ongeveer weggewerkt, waarna een nieuwe winterslaap wachtte. Nu wil de ironie dat Jan is gered door een pilletje xtc.

Het verhaal is bekend. Jan gaat in de winter stappen, en reageert positief bij een out-of-competitioncontrole. Jaar schorsing. Jan gaat nadenken en keert terug in het peloton als de grote uitdager van Lance.

En de liefde speelde een rol in de wedergeboorte van Jan. Ook dat verhaal is bekend. Jan rijdt in de euforie van de pil in zijn Porsche een fietsenstalling binnen. Een crisis met Gabi is het gevolg. Gabi zat niet in die Porsche, wel twee andere vrouwen. Wat zegt Jan erover in Stern. ,,Het verbaast me nog steeds dat sommige mensen zeggen `wat heb jij een geweldige vrouw, een ander zou allang zijn vertrokken'. Ik vond het juist heel normaal dat ze bij me bleef. We hebben natuurlijk een moeilijke periode doorgemaakt, maar nu is alles nog veel beter dan ervoor.''

Het gevolg is wat in bepaald jargon een liefdesbaby wordt genoemd, Sarah Maria. ,,Die baby was dus perfect gepland'', zegt Jan. Sarah Maria werd kort voor de Tour geboren. We hebben kunnen zien dat de euforie van de liefde door geen tien XTC pilletjes kan worden vervangen.

De laatste Tour was vooral een slagveld van de liefde. In de crisis van Lance en Kristin weerspiegelde zich in de sportieve crisis van Lance. Ik ging zowaar van die rekenaar houden. Lance werd mens, ik een supporter.

Ik kan niet wachten op juli. De slag om het geel gaat worden gevoerd door vrouwen. Om precies te zijn door Gabi en Sheryl. Lance heeft deze winter niet stilgezeten. Scheiding van Kristin en een nieuwe vlam, Sheryl Crowe, succesvolle rockster. Nu wordt het pas echt interessant. Twee maniakken tesamen, dat levert problemen op. Ik zie Sheryl nog niet meteen om half tien met Lance tussen de lakens duiken. Of met geduld en toewijding de zeemleertjes van zijn koersbroek wassen. En kan Lance het opbrengen om haar nieuwe compositietjes te beluisteren?

Het begin van het einde zeggen sommigen. Je weet het niet. Net zo goed is het mogelijk dat Lance deze liefde professioneel heeft gepland. Hij zoekt misschien een gelijkwaardige relatie. De een voedt de ander. Alleen door te kijken naar elkaars succes. Dat kan op afstand.

Ik zie het er nog van komen dat de Tour de France bezongen gaat worden in een nummer 1- hit getiteld The Clash of Love.